Glas Javnosti

KAKO SLAVIMO BADNJE VEČE ZAŠTO JE OBAVEZNO NA TRPEZI IMATI SUVO VOĆE?

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti / objektiv

Proslavite ga u krugu porodice

Badnje veče se proslavlja u krugu porodice, isto kao Božić.

Na trpezi se uglavnom nalazi suvo voće, kao i posna jela.

Osim toga, postoje još neki običaji na koje treba da obratite pažnju, a evo i koji.

Kako se slavi Badnje veče?

Domaćin unosi badnjak uz reči: “Badnjak vam dolazi u kuću!”, a domaćica uzvraća: “Dobro veče, badnjače!” i posipa ga žitom koje je pripremila u situ. Potom domaćin obilazi kuću i kvoca kao kvočka, a domaćica i ostali ukućani, posebno deca idu za njim i pijuču.

Tokom obilaska kuće domaćin u svaki ugao baca po jedan ceo orah, kao znak žrtve precima, pa unosi slamu koju širi najviše na delu gde će biti večera. Za Badnje veče se večera na podu, odnosno na slami. Posle Božića slama se nosi u štalu, a u nekim krajevima se njom obavijaju voćke kako bi što bolje rodile.

U većini krajeva Srbije je ostao običaj paljenja, odnosno loženja badnjaka. Deca džaraju vatru, kako bi napravili što više varnica, a uz to govore: “Koliko varnica, toliko zdravlja, sreće, parica, pilića, košnica…”

Za Badnje veče se u nekim krajevima mesi česnica, odnosno hleb koji se obavezno lomi, nikako ne seče.

Trpeza za Badnje veče je izuzetno bogata. Postoje jela, za koja se verovalo da imaju magijsku moć, pa su se morala naći na trpezi, poput: meda, kupusa, ribe, belog luka, oraha, lešnika, suvih šljiva i jabuka.


Badnjak/Oak branch-Christmas tradition | Serbian christmas, Disney diy  crafts, Christmas decor diy

Badnja večera protiče u izuzetnom miru i tišini, jer se veruje da tada duhovi naših pokojnih predaka sede sa nama i obavezno se od svakog jela odvoji pomalo za njih.

Večera za Badnje veče smatra se najvažnijim obrokom u čast mrtvih, pa se ona obavezno kadi kako bi se za njom spojili živi i oni koji nisu više sa nama. Zato je važno da protekne u miru i tišini.

U toku noći se peče pečenica za Božić i čeka se da badnjak dogori. Onaj koji prvi primeti da je izgoreo, dobija čast od domaćina. U nekim krajevima, domaćin pucanjem daje znak da je badnjak u njegovoj kući izgoreo.

U nekim krajevima se još uvek u noći između Badnjeg dana i Božića zahvata voda sa izvora ili iz bunara. Važno je da se to uradi dok ne izađe sunce. Toj vodi se pripusuju magijske karakteristike. Njom se mesi božićna česnica i umivaju svi članovi porodice na božićno jutro. Kako je po pravilu zahvataju devojke, svaka od njih se moli i nada da će u toj vodi videti lik momka za koga će se udati.

Za Badnje veče bi trebalo da svako ko se sa nekim posvađao u toku prethodne godine toj osobi oprosti i pomiri se sa njom, kako ne bi u nastupajuću godinu ušao sa lošim osećanjima.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR