Glas Javnosti

PRESLATKO: Kako se brinuti za JEŽA ako postane stanar vašeg doma?

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Ako ste se odlučili da udomite ježa kojeg ste našli u dvorištu ili tokom šetnje, potrebno je da znate nekoliko stavki na koje upozorava veterinarska struka, kao i Međunarodna organizacija ježeva.

Pokazuju lepezu emocija
Iako naizgled pomalo grubi zbog bodlja kojima im je prekriveno telo, ježevi su zapravo vrlo osetljive životinje. Vole maženje, a najviše češkanje po trbuščiću, no samo onda kada to njima odgovara. Svojoj će okolini jasno dati do znanja kada ih je bolje ne dirati, a kada su raspoloženi za interakciju.

Kada se nalaze u svojoj prirodnoj poziciji, to znači da su smireni, kada se podignu na stražnje noge iskazuju svoju nesigurnost, a kada se zamotaju u klupko, daju nam do znanja da su prestrašeni

Kada se osećaju posebno borbeno, neće se libiti toga da ukradu pertle iz cipela i druge sitne predmete. Ipak, najsretniji su kada otkriju neki novi miris u svojoj okolini jer je upravo to ono što ima najviše privlači pažnju u njihovim svakodnevnim pustolovinama.

Aktivni su noću
Ježevi se uglavnom bude zajedno sa zalaskom sunca. Usvojite li ježa, moraćete da se prilagodite njegovom ritmu. Uveče ćete morati da mu pripremite svežu hranu i osigurate dovoljno prostora na kojem se može kretati. Veterinari upozoravaju na to da se njihov ritam mora poštovati i nipošto ih ne valja forsirati da budu aktivni tokom dana.

Osim toga, njihove su oči vrlo osetljive, pa je važno da im tokom noćnih sati osigurate samo lagano svetlo u kutku sobe. S buđenjem zore jež će se povući u neki tamni kutak i tamo ostati veći deo dana.

Jedu povrće, voće, meso i insekte 
Kao što smo već spomenuli, nužno je pre večeri ostaviti im sveži obrok, a on uglavnom treba da se sastoji od svežih i neprocesuiranih namirnica. Na jedan tanjir narežite mu jabuku ili zeleno korenje, a svakako treba pridodati i za njih posebno namenjene insekte i crviće koji se mogu kupiti osušeni u specijalizovanim radnjama za kućne ljubimce. Povremeno im možete dati i male komadiće piletine ili nekog drugog belog mesa.

Odlučite li da jedan mali jež postane deo vašeg doma, imajte na umu da se briga za njega značajno razlikuje od brige za mačku ili psa, a za sva dodatna pitanja obratite se svom najbližem veterinaru.

Glas javnosti/kerefeke.org.rs

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR