Glas Javnosti

KAKO PRAVILNO PRATI FARMERKE DA NE BI IZGUBILE BOJU? Evo kojih pravila treba da se pridržavate, biće kao nove

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti/prva.rs

Od prečestog pranja, farmerke mogu da izblede - sačuvajte im boju uz pomoć ovih saveta.

Farmerke, a posebno one tamnije, vremenom potpuno izblede i izgube boju. Za to je najodgovornije neadekvatno pranje. Prilikom pranja farmerki, važno je pridržavati se ovih saveta, kako bi farmerke izgledale uvek kao nove.

So kao fiksator boje
 
Pre pranja farmerki, posebno onih tamnijih koje mogu da ofarbaju i drugi veš, preporučuje se da ih ubacite u lavor sa hladnom vodom, u koju ste nasuli dodali puno soli. Ostavite ih tako da odstoje oko sat vremena, pa ih potom operite u veš mašini. Nakon ovog postupka, farmerke neće puštati boju jer so deluje kao fiksator boje. Nove farmerke Nove farmerke najčešće mogu da ofarbaju drugi veš. Zbog toga je potrebno da im fiksirate boju, ali ovoga puta sirćetom. Jednu šoljicu alkoholnog sirćeta sipajte u pregradu za deterdžent, a u mašinu ubacite samo nove farmerke. Operite ih na minimalnoj temperaturi, i brzom pranju bez dodavanja deterdženta i omekšivača. 

Pravilno pranje 
Važno je znati da pre pranja u veš mašini farmerke uvek treba izvrnuti naopako, odnosno okrenuti naličje. Takođe, nikad ih ne treba prati u toploj vodi jer topla voda brže ispira boju. Takođe, izbegavajte sušenje farmerki u mašini za sušenje veša, jer toplota može uticati na to da brže izblede.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR