Glas Javnosti

KAKO OČISTITI EMAJLIRANO POSUĐE ZA SAMO 100 DINARA: Potrebna su vam samo ova ČETRI SASTOJKA!

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Svako domaćinstvo u Srbiji u svojoj kuhinji ima bar jednu šerpu koja je izrađena od emajla. U njima se svakodnevno spremaju obroci za čitavu porodicu. Zato neretko dolazi do nezgoda, pa sadržina iz šerpe završi van nje.

Neretko dolazi do nezgoda, pa sadržina iz šerpe završi van nje ili hrana zagori, a to je noćna mora svake domaćice. 

Već pri pomisli na ribanje ovih fleka žene se hvataju za glavu. Osim što su skupe, hemikalije koje se koriste za uklanjanje mrlja sa emajliranog posuđa su izuzetno otrovne, kako za našu kožu tako i za životnu okolinu.

Ipak, postoji način da vaše posuđe blista, a da pri tom uštedite i novac iz vašeg kućnog budžeta.

Osetljivi emajl ne toleriše korišćenje abrazivnih materijala i preparata, dosta je teško posuđu vratiti njegovu pređašnju belinu.

Sve što vam treba su sledeća sredstva: So, soda bikarbona, sirće, limuntus ili limunov sok.

Svako od ovih sredstava može da se nađe u kuhinji. U zavisnosti od prirode zagorelog po površini emajla treba da izaberete najpogodniji proizvod.

Šta ne treba da se koristi za čišćenje emajliranog posuđa?

- Metalni sunđeri i žičice za posuđe

- Grube četke

-Detardženti sa grubim abrazivima

-Nož i drugi oštri predmeti

Kako da očistite emajlirano posuđe?

Na mestu zagorelih i požutelih mesta obilno pospite grubu kuhinjsku so, a zatim sipajte malo tople vode odozgo. Ostavite posudu sa ovim rastvorom na 3-4 sata. Nakon određenog vremena stavite posudu pod tekuću vruću vodu i pažljivo mekanim sunđerom uklonite naslage ukljenika. Ako i nakon ovoga ostanu žute mrlje i tragovi izgorele hrane, ponovite postupak još jednom ili dva puta.

Osim ove, postoji i druga efikasnija metoda – upotreba stonog sirćeta. Da biste očistili posudu, treba da sipate u isprljanu posudu toliku količinu sirćeta koja će pokriti celu zagorelu površinu. Ostvite posudu na 3-4 sata. Za to vreme ostaci hrane lako će se odlepiti sa površine. Za puno čišćenje sipajte sirće i u posude i operite na uobičajeni način pomoću detardženta.

Ukoliko još uvek ne možete da uklonite naslage ugljenika možete da pokušate drugu varijantu. Sipajte 200 g vode i 20-40 g sirćeta u isprljanu emajliranu posudu. Stavite na slabu vatru i kuvajte rastvor od vode i sirćeta nekoliko minuta. Nakon isključivanja vatre, sačekajte da se posuda ohladi i uklonite ostatke izgorele hrane pomuću mekane krpe.

Umesto sirćeta možete upotrebiti limunov sok ili limuntus. Za uporen mrlje koristite sodu bikarbonu u kombinaciji sa limuntusom. Ostavite da odstoji 15 min i lagano isperite. Posuđe takođe možete potpiti i u rastvor sode bikarbone, limuntusa i vode. Zagrajte do ključanja, soda će aktivirati limunutus, a vase posuđe će biti kao novo.

Sve ove namirnice gotovo svaka domaćica ima u svojoj kuhinji. Oni nisu skupi, a efikasniji su od velikog broja skupih i opasnih hemikalija. Za ovakav vid čišćenja neće vam biti potrebno više od 100 dinara. Probajte, njihov učinak će vas oduševiti.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR 


AKTUELNE VESTI S MREŽAHOROSKOP