Glas Javnosti

KAKO JE KASNA VEČERA POVEZANA SA PAMĆENJEM? Ko gricka noću, ne pamti dobro

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Da nije dobro jesti neposredno pre odlaska u krevet, već znamo. Ali, osim za srce i pritisak, konzumiranje hrane u ponoć štetno je i za mozak. Preciznije, negativno utiče na hipokampus, deo mozga u kom se formiraju sećanja.

Naučnici sa Univerziteta u Kaliforniji testirali su ovu teoriju na miševima koji su u toku dana primili blage elektrošokove. Jedna grupa hranjena je u toku dana, druga kasno uveče. Sutradan, miševi iz druge grupe pokazali su strah kad su stavljeni na isto mesto na kom su prethodnog dana dobili elektrošok, što znači da su se setili. "Pokusni kunići" iz prve grupe nisu imali strah, što naučnici objašnjavaju činjenicom da su miševi noćne životinje, a da je činjenica da su hranjeni u pogrešno vreme, u toku dana, ostavila negativne efekte na njihovu memoriju.

Ova teorija nije testirana na ljudima, ali naučnici veruju da isti princip važi i na nama, s tim što na pamćenje utiče konzumiranje hrane u kasnim satima. Zaključak eksperimenta je važan ne samo za ljude koji imaju naviku da grickaju kasno, već i one koji rade noću pa su prinuđeni da jedu obroke u nevreme, prenosi Ekapija.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR