Glas Javnosti

Kako je Anonimus izašao iz anonimnosti

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Sve zasluge da lice koje se krilo iza jedne maske isplovi iz anonimnosti pripale su piscu stripova Alenu Muru. U svojoj grafičkoj noveli "V for Vendetta" maskiranog protagonistu odenuo je u Gaj Foksovu masku i kostim čime je maska postala poznata širom sveta.

Iz skoro zaboravljene prošlosti isplovila je priča o jednom čoveku koji se borio protiv nepravde u 16 veku. Reč je o Gaju Foksu, koji stoji iza maske, čoveku koji je ustao protiv protestantske većine u Velikoj Britaniji. Danas, zahvaljujući ovome, ova maska postala je simbol borbe, bunta i protesta. Poznato je da se 5. novembra održavaju demonstracije aktivista širom sveta koji nose ovu masku. Nadahnuti pokretom "Anonimus", iskazuju otpor prema sistemu i nepravednom režimu, a zalažu se za i za slobodu govora i internet cenzure.

U vreme Gaja Foksa katolici su proganjani, posebno porodice koje nisu želele da promene veru. Takva je bila i porodica iz Jorkšira, u kojoj je rastao Gaj Foks. Nakon što se njegova majka preudala za katolika, odlučio je da pređe u katolicizam. Priključio se vojsci, bio je vešt u baratanju eksplozivom, a do 1598. godine učestvovao je u Osamdesetogodišnjem ratu na strani Španije. Početkom 1604. godine sastajao se sa malom grupom pobunjenika, engleskih katolika koji su smatrali da progon katolika dolazi od protestantskog kralja Džejmsa. Mislili su da će se njegovom smrću sve okončati, a katolici mirnije živeti. Zato je smišljena zavera kako bi se oslobodili kralja. Foksu je bio poverena odgovornost oko eksploziva, a ideja je bila da kuću parlamenta dignu u vazduh. "Barutna zavera", kako su nazvali ovaj događaj, postao je poznat po tome što se Foks sa saradnicima sakrio u podzemne hodnike ispod britanskog parlamenta, čekajući da se kralj u istom i pojavi. Zavera je otkrivena i osam zaverenika, uključujući i Foksa, uhvaćeni su i osuđeni na smrt. Kazna je bila okrutna: polovično vešanje i seča tela na četiri dela. Foks je skočio i slomio vrat, ne dozvolivši da mrcvare njegovo telo. Uprkos tome, telo mu je rasečeno i kao opomena poslato u razne delove kraljevstva. 

U današnje vreme, Gaj Foks je simbol otpora vlastima, ali i nade, jer nastankom pokreta "Anonimus", njihovim akcijama na ulicama i na internetu, ljudi se nadaju da svet može i mora biti bolje mesto za život. To je još jedan od simbola ove maske: nada. 

Izvor: National Geographic Srbija

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR