Glas Javnosti

Kako da se pripremite za pomeranje sata i gubitak jednog sata sna?

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Sat se pomera unapred u nedelju 31. marta - kazaljka se pomera s 2 sata ujutro na 3 sata ujutro.

Sat se pomera dva puta godišnje – u proleće i u jesen.

Iako je promena sata osmišljena tako da nam omogući da uživamo u prolećnom suncu i svim njegovim prednostima, promena takođe znači da gubimo sat vremena sna.


Važno je da promena rutine može da poremeti naš redovan ritam. Štaviše, melatonin – koji nam pomaže da spavamo – stvara se u mraku i potiskuje ga svetlost, što znači da dodatni sat sunca može da utiče na naš raspored spavanja nekoliko dana.

„Što više dnevnog svetla dobijamo, uživamo u više serotonina, tako da duži dani mogu da pruže pravi podsticaj našem mentalnom zdravlju“, objašnjava psiholog Daren Stenton.

„Ali promena sata je i dalje prilagođavanje. Ranjivi smo na nedostatak sna, pa čak i nešto malo od sat vremena može da nas poremeti. Nekim ljudima je potrebno četiri dana da se oporave“, objašnjava ona.

Kako se pripremiti?

Daren je podelila svoje ključne savete koji će vam pomoći u tranziciji, uključujući jednostavne promene koje možete da unesete u svoju dnevnu rutinu i dom, i kako da izbegnete da vas promena poremeti.

Postavite alarm postepeno

Daren kaže da bi trebalo da počnete da postavljate alarm ranije 15 minuta svakog jutra otprilike nedelju dana ranije. Kasnije ćete biti zahvalni sebi.

Pronađite način da se opustite

Pogađate: stres zbog nedovoljno spavanja i osećaja iscrpljenosti samo će vas još više iscrpiti. U stvari, to bi moglo povećati nedostatak sna.

Daren predlaže da pokušate da pronađete načine da se opustite, uključujući slušanje „umirujuće muzike“, eksperimentisanje sa „belim šumom“ ili opuštanje uz „neke tehnike hipnoze ili meditacije.“ Ključ je u pronalaženju onoga što vam odgovara.


Investirajte u roletne

Previše svetlosti može da utiče na vašu sposobnost spavanja, tako da zamračivanje prostorije može da bude fantastična investicija.

Ograničite vreme ispred ekrana i kofein

Promena sata znači da ćete možda ići u krevet pre nego što se vaše telo oseća spremno.

Da biste pomogli svom mozgu da se oseća manje aktivnim, dobra ideja je da ograničite stvari koje ga stimulišu.

„Da biste bili sigurni da ćete lakše utonuti u san, izbegavajte stvari kao što su kofein i vreme ispred ekrana pred spavanje, jer vas mogu previše stimulisati i otežati umirivanje“, savetuje Daren.


Glas javnosti/ N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR