Glas Javnosti
posta

Kako da sami uništite žižak u parketu

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Kako uz ukupni prošak od oko 300 dinara možete sami da eliminišete žižak iz drveta.

Kako na vreme da otkrijete da se u vašem parketu nalazi žižak? Šta vam je od sredstava i alata potrebno? Kada ipak treba da se obratite profesionalcima?

Žižak u parketu je mnogo više od estetskog problema. Ovaj insekt u drvetu polaže larve koje se hrane drvenom masom i u stanju su da napravi veliku štetu. Prvi znak da se u parketu nalazi žižak je zvuk. Iz poda se čuje grebuckanje kao da neko iglicom grebe po drvetu. To je prvi jasan znak da imate žižak u parketu i prvi alarm da treba da se deluje.


Ukoliko žižak nastavi još neko vreme neometano da radi, vrlo brzo će se na mestu gde se čuje žižak, pojaviti i prva gomilica fine drvene prašine, a to je sledeći, ovaj put vizuelni znak da je žižak prisutan. Ukoliko se problem zapusti, vrlo brzo ćete ustanoviti da su lamelice parketa na mestu gde se nalazi žižak samo na prvi pogled u dobrom stanju. Laganim kuckanjem lako može da se utvrdi da je drvo potpuno šuplje, a da je žižak uništio kompletni drvenu masu, sve do samog laka. Površinu parketa doslovno na tim mestima čini samo tanka opna drveta i laka, koju šrafcigerom ili bilo kojim oštrijim predmetom lako možete da probušite.

Važno je preduprediti veću štetu

Ne dozvolite da stignete do ovog stadijuma, počnite sa delovanjem čim, obično tokom noći, čujete prve zvuke koji jasno ukazuju da je žižak prisutan. Pažljivim osluškivanjem, doslovno tako što ćete prisloniti uho uz pod, utvrdite tačno mesto odakle zvuk dolazi i obeležite ga.

Od alata će vam biti neophodam materijal u vrednosti manjoj od 300 dinara. U bilo kojoj farbari kupite sredstvo za uništavanje štetočina u drvetu (žižol, žižacid…). U pitanju su sredstva koja se u principu koriste preventivno, odnosno kojima se drvo premazuje pre nanošenja laka ili lazurnog premaza, a čime se preventivno deluje na pojavu štetočina u drvetu. Cena ovih sredstava je oko 200 – 250 dinara po litru.

Pošto je parket lakiran, nanošenje ovog sredstva četkom neće imati nikakvog efekta. Potrebno je delovati dubinski. Stoga je u apoteci potrebno kupiti špric i nekoliko igala. Cena jedne igle je pet dinara, pa kupite nekoliko, par debljih i par tanjih. Šricem i iglom na sva mesta gde se čuje da “radi” žižak ubrizgajte što više sredstva. Ako je razmak između lamela parketa veći, koristite deblju iglu, a za manje pukotine možete pažljivije da radite sa tanjim iglama.


Vodite računa o bezbednosti dece i kućnih ljubimaca

Ukoliko je žižak već probio na površnu, odnosno ukoliko se na parketu pojavljuju gomilice fine prašine, u te rupe ubrizgajte što više sredstva. Vrlo brzo ćete sve rupice natopiti tako da se redstvo izliva po parketu. U tom sličaju malo sačekajte, pa kada drvo upije, dodajte još jedu turu sredstva. Natopite parket na svim mestima za koja sumnjate da se u drvetu nalazi žižak.

Kada završite, sva tretirana mesta prekrijte parčetom najlona i preko njega stavite ili nekoliko starih magazina, stare novine pa preko nih knjige. Na taj način tretirano mesto će se hermetički zatvoriti, sredstvo protiv štetočina će duže i efikasnije da deluje. Takođe, na ovaj način će tretirana mesta biti obezbeđena da sa njima u kontakt ne dođu mala deca ili kućni ljubimci.

Važno je napomenuti da prilikom rada sa sredstvima protiv štetočina u drvetu, budete svesni da su u pitanju otrovi i da preduzmete sve mere zaštite. Koristite rukavice, posle rada operite ruke, a tokom rada sa špricom, iglom i otrovom protiv štetočina je nabolje da deca nisu u blizini. Naravno, po završetku radova sav ovaj alat koji bi mogao da predstavlja opasnost, odložite na bezbedno mesto.

Ovo je prvo što možete da učinite, ali garanija za uspeh ipak ne postoji, pa ukoliko ne uspete sami i primetite da žižak još nagriza drvo, ne bi bilo loše obratiti se profesionalcima. Problem je u tome što žižak ne mora da se zadrži na jednom mestu. Vremenom će napraviti veliku štetu, polaže larve, razmnožava se, a prelazi i na druge drvene površine, kao što je nameštaj na primer. Ako živite u potktovlju, možda nije ni potrebno naglašavati koliko je važno da se reaguje na vreme - prenosi krov.rs

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR