Glas Javnosti

KAKO DA PREPOZNATE KOJE EMOCIJE UTIČU NA VAŠE TELO : Neke su u crevima a neke u drugim organima

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Gastrointestinalni trakt je osetljiv na osećaje poput besa, anksioznosti, nervoze, tuge... Veza između mozga i stomaka je neraskidiva i to je takozvana brain-gut connection.

Prema rečima dr Srđana Markovića, gastroenterologa, sama pomisao na neko ukusno jelo može da pokrene lučenje kiseline u želucu, čak i pre nego što ta hrana dospe do želuca. Međutim, ova veza je dvosmerna.

- Problemi u stomaku poslaće signal mozgu da nešto ne valja, a sa druge strane, problemi u glavi odraziće se na stomak. Tako stomačni problemi mogu biti posledica, ili uzrok anksioznosti, stresa i depresije... Ova dva organa povezana su i fizički, a i biohemijski putem signalnih molekula. - kaže dr Marković prenosi Novosti online


Pre svega, najduži nerv u našem telu povezuje mozak i gastointestinalni trakt i prenosi signale u oba pravca. Kao drugo, neurotransmiteri se proizvode u našem gastrointestinalnom traktu i u mozgu imaju brojne funkcije, a najpoznatiji je hormon sreće - serotonin. Čak 80 odsto serotonina proizvodi se u crevima.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR