Glas Javnosti

KAKO DA NA NEPRIJATNOST ODGOVORITE PRISTOJNO : Nije lako ali je moguće!

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Prva reakcija nam je da odgovorimo na pitanje, jer uglavnom su mnogi od nas naučeni da je to pristojno ali isto tako suočeni sa nepristojnošću tražimo način da sebe ne ugrozimo.

1. Koristite „Ja“ izjave
Kada vam se postavi nepristojno ili neosetljivo pitanje, jedna od naljubaznijih stvari koje možete da uradite je da preuzmete odgovornost nad činjenicom da ne želite da odgovorite na njega. Zato Stejsi Tiri, licencirani terapeut iz Grow Therapy, preporučuje korišćenje „Ja“ izjava u ovim situacijama, kao što je na primer: „Ne mogu da odgovorim na to pitanje u ovom trenutku“.
Ovo je miran i asertivan način da komunicirate granicu sa drugom osobom, a da pritom ne svaljujete krivicu ni na koga.


2. Otvorite se za mogućnost da nije bilo zle namere

Ljudi možda ne shvataju da traže nešto što ne bi trebalo da traže. Potvrdite to tako što ćete odgovoriti rečenicom u stilu: „Verujem da je vaša namera dobra, ali nisam sigurna kako je to relevantno ili prikladno.”
Stejsi Tiri objašnjava da priznavanje dobrih namera osobe može razoružati i neutralisati svaku negativnu energiju, a istovremeno vam omogućiti da osporite nameru osobe koja stoji iza postavljanja pitanja.

3. Postavite pitanje zauzvrat
Ako niste voljni da odmah izađete i kažete da vam je neprijatno zbog pitanja koje vam se postavlja, umesto toga odgovorite drugim pitanjem. Tiri savetuje da prvo potvrdite pitanje, a zatim možete da kažete: "Kakvo zanimljivo pitanje. Zanima me zašto ste ga postavili/šta vas je navelo da pitate?"
„Korišćenje pitanja za odgovor na pitanje je efikasan način da se fokus prebaci na drugu osobu“, kaže ona. „To takođe može pomoći da se dobije jasnoća oko toga zašto bi oni mogli da smatraju da je prikladno da postave takvo pitanje."

4. Preusmerite razgovor
Slično tome, možete preusmeriti razgovor na sagovornika, kaže Kejtlin Viz, traumatski terapeut. Dakle, umesto odgovora pitanjem, Viz predlaže da odgovorite izjavom ili zahtevom koji i dalje zaobilazi razgovor.
Možete odgovoriti: “Hajde da se ne fokusiramo na mene, želim da čujem više o tebi” „Ovo pokazuje interesovanje za drugu osobu, a istovremeno vam omogućava da izbegnete nepristojno ili neprijatno pitanje, objašnjava Kejtlin Viz.

5. Koristite neverbalne signale
Međutim, ne morate uvek da se oslanjate na svoje reči da biste preneli kako se osećate. „Ne potcenjujte moć neverbalnih znakova“, kaže Filipa Kvigli, zdravstveni i wellness trener.
Ako želite da signalizirate svoju nelagodnost i da učtivo odbijete nepristojno pitanje, možete prekrstiti ruke ili se lagano odmaknuti, kaže Kvigli. „Ovo je suptilan način da se nekome stavi do znanja da je prešao granicu bez izgovorene reči“, primećuje ona.

Glas javnosti/Sensa

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR