Glas Javnosti

Kafa ili čaj: Otkrivamo šta više prija vašem telu

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Sadržaj kofeina u raznim čajevima i kafama će se razlikovati u zavisnosti od vremena kuvanja, načinu pripreme i veličini pića

Postoje ljudi koji svoje jutro započinju čašom soka od pomorandže, mleka ili čiste vode. Većina ljudi, međutim, radije popije šoljicu čaja ili kafe.


Iako su oba napitka omiljena među svojim konzumentima, postavlja se pitanje koje od ova dva ima više prednosti?
Sadržaj kofeina u raznim čajevima i kafama će se razlikovati u zavisnosti od vremena kuvanja, načinu pripreme i veličini pića.

Međutim, da biste bili upućeni, pogledajte koji od navedenih napitaka sadrži najviše kofeina, a koji najmanje.

Nivoi kofeina po jednoj šoljici svakog napitka:

– Kafa – 96 miligrama kofeina

– Kafa sa mlekom: 86,4 miligrama kofeina

– Ledena kafa: 74,4 miligrama kofeina

– Crni čaj: 48 miligrama kofeina

– Zeleni čaj: 28,8 miligrama kofeina

– Kava bez kofeina: 0 do 15 miligrama kofeina

– Biljni čaj: 0 miligrama kofeina


Kada se uporedi, očito je da većina napitaka od kafe sadrži više kofeina nego čaj – čak i u slučaju određenih napitaka bez kofeina.

Kafa je dobar izvor antioksidativnih polifenola i kofeina, a svi oni podržavaju kognitivno funkcioniranje i mogu da smanje rizik od gubitka pamćenja.

Uz antioksidanse, poput protivupalnog jedinjenja hlorogenske kiseline, kafa takođe ima povoljan uticaj na zdravlje mozga, jetru, dijabetes i metabolički sindrom.

Istraživanja pokazuju da žene koje piju dve do tri šoljice kafe svaki dan imaju manje telesne masti od onih koje retko piju kafu.


Čaj takođe ima mnoge zdravstvene prednosti, od umirivanja mučnine do ublažavanja glavobolje i ublažavanja probavnih tegoba.

Slično kao i kafa, čaj takođe ima visoka protivupalna svojstva, poput antioksidansa. Pojedina istraživanja takođe povezuju jedinjenja u zelenom čaju sa kardiovaskularnim zdravljem.

Zbog većeg procenta kofeina u kafi, trudnicama ili svima koji pokušavaju da smanje unos kofeina bilo bi bolje da se drže čaja – naročito biljnog. 

Zapratite naš TELEGRAM kanal za najnovije i najvažnije vesti

Glas javnosti/A03S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR