Glas Javnosti

KADA SE PRETRPATE POSLOM, VALJA I DA SE ODMORITE: Niksen-novi holandski wellness trend

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Niksen je novi holandski wellness trend koji služi da se čovek oporavi od stresa i "izgaranja" od svakodnevnih obaveza. Sama reč sugeriše o čemu se radi, jer u prevodu znači "ne raditi ništa".

Niksen podrazumeva odustvo bilo kakavog rada, nema vežbanja, čitanja ili gledanja u telefon. Suština je jednostavna, samo budite, ne radite i ne mislite ni o čemu, dopustite vašem umu da luta gde god želi. U osnovi je to neki novi vid holandske meditacije, ali se ne poštuju nikakva pravila, jednostavno se postoji u trenutku.
Potreba za niksen-om je u poslednjim godinama naročito porasla, i za to ima dosta razloga. Naši životi i naši poslovi postali su sve složeniji. Skloni smo da provodimo puno vremena uz računare ili telefone. Postoji veliki pritisak da budemo najbolja verzija sebe, bilo u našim poslovima, bilo u očekivanjima društva.

Niksen dosta pomaže u tome da se smirimo. Kada ne radimo ništa, povezujemo se na svoju ličnu mrežu. Stručnjaci objašnjavaju da je ta mreža odgovorna za lutanje uma i razmišljanje, navodi BBC.
Paradoksalno, niksen nas takođe može učiniti produktivnijim, jednostavno zato što pauze omogućavaju našem mozgu da se odmori i vrati s boljim fokusom i trajnom pažnjom. To je verovatno i razlog zašto su Holanđani, koji iako ne rade dugo, obično vrlo učinkoviti na poslu.
Gde treba praktikovati niksen?
Usamljene plaže su odlična mesta za niksen, pustinje i peščane dine takođe. Pored toga, dobri su i parkovi, posebno oni sa što više prirode. U suštini, samo treba otići u prirodu, u tišinu, gde nema buke i ljudi. Uz sve ono što nam se dešava u svetu trenutno, oslobađanje od stresa čini nam se da je sada važnije nego ikada.

Glas javnosti B04S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR