Glas Javnosti

KADA FOTOGRAFIŠEMO, NE PAMTIMO: Više fotografija, manje uspomena

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Pre nego što sledeći put posegnete za telefonom ili aparatom sa namerom da ovekovečite specijalni trenutak, treba da znate sledeće: što više fotografišete, manje ćete uspomena imati. Dakle, možete imati ili albume prepune fotografija ili sećanja, pa izaberite.

Do ovih zaključaka došla je dr Linda Henkel sa Univerziteta u Konektikatu kada je sprovela istraživanje u muzeju: neki ispitanici su zamoljeni da fotografišu izložene predmete, a drugi da jednostavno zapamte ono što su videli. Dan kasnije, provereno je znanje ispitanika i rezultati su poražavajući: oni koji su sve vreme "škljocali", nisu zapamtili gotovo ništa, dok su ispitanici koji su samo gledali slike, mogli da se sete čak i detalja.

Doktor Linda Henkel objašnjava da rezultati ne iznenađuju, jer kada se ljudi oslanjaju na tehnologiju da pamti umesto njih, oni sami nisu potpuno uključeni u događaj. Kada obraćamo pažnju na dešavanja oko nas, stvaramo uspomene i u sećanju nam duže ostaju slike, atmosfera, pa i mirisi, prenosi portal Ekapija.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR