Glas Javnosti

KAD PORASTEM BIĆU KENGUR: Tragikomično ostvarenje u kome se svako može pronaći i čija popularnost NE BLEDI

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Jedan od najzanimljivijih i najpopularnijih domaćih filmova koji je i dan danas popularan, naročito među mladima je ostvarenje "Kad porastem biću kengur".

Kada bi postojala merna skala koja bi izmerila količinu ludih i urnebesno komičnih izjava, onda bi na vrhu lestvice bila ova fenomenalna priča. Može se reći da je ovo omiljeni film mlađih generacija. Međutim, kada bi dublje analizirali bilo koju scenu, zaključili biste da su one zapravo snimane u vremenu u kojem je vladalo siromaštvo, apatija, strah i beznađe.

Glavni junaci su željni ljubavi, novca, boljeg života, ali opet, imaju jedni druge. Žive i dalje sa roditeljima, nezaposleni su, a svoje slobodno vreme provode u kladionicama. Poznato vam je ovo?


Braca koga u filmu tumači Sergej Trifunović je zbunjeni, pomalo pogubljeni dečko iz kraja koji je očajnički zaljubljen u Iris (Marija Karan), lepu manekenku iz elitnog beogradskog naselja. Pristavši na sastanak sa Bracom, priznajući sebi da joj se on potajno sviđa, saznala je da između njih postoji ogromni jaz.Braca pokušava da je osvoji, ali ipak, posle niza ponižavajućih situacija shvata da su njih dvoje dva potpuno različita sveta.

Na drugoj strani, na omiljenom muškom mestu, gleda se najpopularnija fudbalska utakmica. Kengur koga u filmu igra Nikola Đuričko, kao sinonim uspeha i životne samostalnosti, svojim vernim drugovima predstavlja ideal u bilo kom segmentu života. On je savršenstvo i merilo po kojem se ostali njegovi prijatelji i obožavaoci ugledaju, teže da odrastu i dostignu zrelost.

Ostali likovi prikazani su potpuno komično, iako u njihovom životu sve liči na tragediju. Nemaju volje ni za razgovorom, a vrh jedne zgrade predstavlja njihovo omiljeno mesto za okupljanje. Vode besmislene dijaloge, i večno čekaju da se nešto značajno desi. 

Raša Andrić pokušava da filmuje delić istorije koji se upravo dešava. To nije nimalo lak zadatak s obzirom na to da je ista ta istorija, do skoro, pretila da nas sve podavi. Tu nema mesta za angažovanost i moralisanje niti za laka ili bilo kakva rešenja. Ovaj film koliko god da je utopljen u socijalnu zbilju jednog beogradskog kraja, nije nikakva analiza niti opis stanja. Ovo je pre jedna psihodrama, kanal da se, kroz svima nama slične likove, izbaci deo dugo nagomilavanih emocija.

Osim pomenutih, u filmu se izdvajaju i likovi koje tumače Marija Karan, Nebojša Glogovac, Olga Odanović, Srđan Miletić, Nikola Vujović, Gordan Kičić, te bivši vaterpolista Aleksandar Šapić.

BONUS VIDEO: EKSKLUZIVNO IZ PODGORICE: GDE JE BRANO MIĆUNOVIĆ?
SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR