Glas Javnosti

KAD IH OVO NAUČITE USPELI STE U DRESURI: Navikavanje psa na povodac je jedna od najvažnijih veština

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Šetnje možemo posmatrati kao blagi oblik vežbanja koji će doneti dobro i psu i vlasniku, a sa druge strane, ovo je nezamenljiv način stvaranja veze između vlasnika i njegovog najboljeg prijatelja.

Navikavanje psa na povodac je jedna od najvažnijih veština koje može i treba da nauči, a ključ za uspeh u ovom procesu su upornost i strpljenje. 

Vlasnik bi morao da bude svestan da pas nema u sebi ugrađen obrazac ponašanja koji bi mu omogućio da automatski prihvati ograničenje koje povodac predstavlja.

Čitav proces bi trebalo da se odvija u nekoliko faza i da bi bio uspešan, neophodno da se procesuira nekoliko osnovnih komandi i da imamo odgovarajuću opremu.

Za početak kupite povodac sa ravnom jednostavnom ogrlicom, poželjno žute ili svetlo plave boje, jer su to tonovi koje psi mogu da prepoznaju

Psi vide različite tonove žute i plave boje, a kada su u pitanju zeleni i crveni tonovi, oni ih neće razlikovati. Drugim rečima, vaš najbolji prijatelj vidi svet u žutoj, plavoj i sivoj boji.

Kada prvi put zakačimo povodac na ljubimca možemo ga pustiti da se slobodno kreće jer na taj način će pas imati osećaj slobode, a ipak će vremenom steći naviku nošenja ogrlice. 
Dok pas trčkara vukući povodac za sobom, s vremena na vreme se može podići deo povoca koji se drži u rukama prilikom šetnje i pritom možemo pozvati psa i dati mu malu nagradu.
Kada smo rešili da testiramo kako će izgledati šetnja sa našim ljubimcem napolju, moramo biti spremni na to da će mu puno stvari odvlačiti pažnju jer će mu sve što vidi, svi mirisi i zvuci biti potpuno novi. Verovatno ne postoji ništa prirodnije za psa od šetnje jer na ovaj način će pas moći da istražuje, njuška, socijalizuje se i zabavi.
Nakon što psu pre polaska stavimo ogrlicu, bilo bi dobro da nađemo način da uspostavimo ritual koji će zapamtiti i koji će ga asocirati na polazak u šetnju. Vlasnici često u tom trenutku pozivaju ljubimca da sedne i to bi za psa trebalo da simbolizuje početak šetnje koju će timski obaviti sa vlasnikom. 
Kada smo stavili povodac i uverili se da pas sedi pored nas, vreme je za pokret. Krećemo polako napred i kružimo oko psa sve dok nas ne primeti i krene da bi bio blizu. Tada je trenutak za prvu nagradu za polazak. 

Važno je da postupak navikavanja na povodac vašem psu ne predstavlja samo učenje već da se kroz to učenje igra i uživa što će ujedno i dovesti do bržih rezultata.
Strpljenje je ključno i potrebno je da nastavimo sa radom i vežbanjem, da nastavimo sa nagrađivanjem pozitivnih stvari koje naš ljubimac uradi i da koristimo glas kojim ćemo m
Treninzi i konstantno vežbanje su ključ kod učenja svih vrsta pozitivnog ponašanja pasa, bez obzira na uzrastu iskazivati naklonost.
Najbolje je da šetnje obavljamo u oblastima u kojima je manja verovatnoća da ćemo imati iznenađenja i bilo kakve neprijatnosti

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR 


AKTUELNE VESTI S MREŽAHOROSKOP