Glas Javnosti

KAD HOLIVUD I POP KULTURA NALETE NA POSRBLJAVANJE: Ko su Toma Kukuruz, Mile Gibanica, i šta to NA SRPSKOM pevaju Sting, Kvin i Nejmar? (VIDEO)

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Jedna od lepota srpskog jezika jeste to što ima izuzuetno lepu osobinu koja omogućava stranim izrazima da mu se prilagode i da pri tom zvuče kao domaći. Ako na njega dodamo srpski smisao za humor, i sve to pomešamo sa popularnom kulturom, dobijemo neke zaista urnebesne rezultate.

Krenućemo od Holivuda. 

Ukoliko kažete "Nemoguća misija" ili "Top Gan", ljudima u inostranstvu će prvo na pamet pasti Tom Kruz. Ukoliko to isto kažete na prosečnoj slavi u Srbiji, velika je verovatnoća da će se za stolom naći neko ko će Kruza prekrstiti u srpsko Toma Kukuruz. Ili Kuruzović, zavisi od kraja do kraja.

Iako naravno postoje izuzeci, gotovo izvesno je da će se na njega nadovezati i imenom Mileta Gibanice. Ne, nije u pitanju kolega koji preterano uživa u ovom srpskom specijalitetu, već nadimak za Kruzovog kolegu najpoznatijeg po ulozi Martina Rigsa u serijalu "Smrtonosno oružje", Mela Gibsona.

Ne brinite, nisu oni jedini. Tako je frontmen Rolingstonsa Mik Džeger postao Mika Džigerica, "Terminator" Arnold Švarceneger Arno Švarcetreger, a najpopularniji čarobnjak na svetu Hari Poter dobio simpatičan prevod na srpski jezik - Dlakavi Puter (Hairy Butter se čita gotovo identično hao Harry Potter). 

Pomislio bi čovek da granica negde postoji, a gde može da bude bolja od čoveka koji umire muški? I to pet puta? No, srpski humor je i tu dokazao svoje umeće, pa je Brus Vilis od Džona Meklejna postao Braca Vilić, po svemu sudeći dalji brat od tetke Zubić Vile, najsmešnijeg zubara kog smo videli u poslednje vreme. 

Ispucali smo imena glumaca, ali tek smo na pola puta. Ovog puta na scenu stupa sjajan sluh domaćeg stanovništva. 

Upozoravamo vas da dalje čitate na sopstvenu odgovornost, jer ne želimo da snosimo odgovornost ukoliko se nađete u društvu i na sav glas ponosno zapevate "Radovan baca daske", dok ostali narodski rečeno đipaju uz hit grupe Kvin, "Another one bites the dust". 

Da ovaj trend nije od juče pokazuje i legendarna numera benda "Lipps Inc" iz 1979. godine, čiji sam početak u originalu glasi "Gotta make a move to a town that's right for me" zvuči pomalo vulgarno - "Ka*a mi pomutila pamet, majke mi".

Nije ovom trendu odoleo naš narod ni kad je u pitanju Nejmar, koji je jednom prilikom poručio - "Ej pa sad ovo".

I, najbolje smo ostavili za kraj. 

Znate, verujemo, ko je Sting? E, Gordon Metju Samner Tomas je sa svojim bendom "Police" gostovao u Beogradu 2008. godine. Koncert su tada otvorili numerom koja je iznenadila mnoge jer su je očekivali na kraju, ali je tokom refrena postalo jasno i zašto. Sting je, naime, umesto "Message in a bottle" zapevao - "Mesečina bato".

A onda je to isto ponovio i tri godine kasnije, u nešto drugačijem aranžmanu. I uz primetan šmekerski i šeretski osmeh.

 
(Izvor: Glas javnosti/S. Nikolić)

 

 

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR