Glas Javnosti

ЈОШ ЈЕДНА У НИЗУ ПРЕВАРА НА НАШИМ УЛИЦАМА; НЕ НАСЕДАЈТЕ НА ПРИЧЕ ЛАЖНИХ БУДИСТИЧКИХ МОНАХА

Zanimljivosti
Autor: Глас јавности/ Курир.рс/ 021.рс/ од 02.10.2018.

Лажни будистички монаси, који су пре неколико месеци запажени у Београду, стигли су до Новог Сада и варају пролазнике.

Један од њих напао је Новосађанина који га је уочио у једној пекари на Булевару ослобођења и покушао да укаже да је реч о превари.

 

"Напао ме је након што сам га фотографисао и људима саопштио да не наседају, јер је у питању превара. Кренуо је да виче на мене и пратио ме до кола", каже један Новосађанин.

Путујући лажни будистички монаси годинама су актуелна тема у САД, али и у Европи. Сумња се да је реч о Кинезима који савршеним описом убеђују људе да су будисти, али својим понашањем потпуно контрирају будистичкој религији.

 

Наиме, како за 021 објашњава председник будистичког друштва "Средњи пут" Бранко Ковачевић, упознат са праксом ових лажних монаха, ови појединци долазе из Азије, у којој је будизам доминантан. У Хонг Конгу су одавно проваљени, а будистичка заједница организовала се и увела патроле које су их пратиле у кривичним делима.

"Будистички монаси не смеју да траже, нити да узимају новац од случајних пролазника. Чим траже паре, реч је о превари. Наводно заузврат деле наруквице или благослов, али је истина да будистички монаси, као генерално ненасилни и мирни људи, радо деле благослове било коме ко их затражи и никада неће тражити нешто заузврат. У Београду је била ситуација да је случајни пролазник добио наруквицу од једног од тих лажних монаха, а кад је кренуо да одлази, преварант му је тражио назад наруквицу јер није платио за њу", наводи Ковачевић.

Што је најбитније - будистички монаси нису насилни и не може да се догоди да јуре и нападају грађане по улици, како су учинили Новосађанину који је поделио своје искуство.

 

"Они злоупотребљавају и нарушавају добар имиџ који будизам има у свету, што је најтужније у целој причи. Ми, као будисти, можемо само да апелујемо да људи не верују да им овакви појединци прилазе с добром намером, јер то није случај. Ако желите да дате прилог, то увек можете да учините у неком будистичком манастиру, као што се чини у хришћанским црквама", закључује Ковачевић.

Иначе, уколико наиђете на будистичког монаха који држи чинију, она може да служи једино за храну, што је једино што би прави монах прихватио од пролазника. Такође, свака продаја бројаница или наруквица је превара, јер их будистички монаси радо деле бесплатно. Будистички монаси никада не би наплаћивали благослове, већ их радо деле бесплатно, а превара је и било какво читање с длана или други вид прорицања судбине.

 

Глас јавности/ Курир.рс/ 021.рс/ од 02.10.2018.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOSKOMENTAR