Glas Javnosti

JEZIVO! AMERI NAPRAVILI DEČIJU VERZIJU JURIŠNE PUŠKE AR-15: Ne odustaju uprkos PROTESTIMA!

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Američka jurišna puška, JR-15, sada u verziji koja je namenjena deci po uzoru na automatsku pušku kakva se koristila u nizu krvavih pucnjava, nedavno se pojavila na tržištu u SAD.

Kako se moglo i očekivati, to je razbesnelo udruženja za suzbijanje nasilja počinjenog oružjem za ličnu upotrebu.

"Ovo je prvo među mnogim oružjem koje će odraslima pomoći da deci otkriju streljaštvo u potpunoj sigurnosti, objavio je proizvođač WEE1 Tactical, koji je na svojoj mrežnoj stranici pohvalnim rečima predstavio pušku ’kakvu imaju tata i mama’", prenosi HRT.

JR-15 (skraćeno za "junior") duga je tek 80 centimetara i teška manje od kilograma. Opremljena je okvirima s 5 i 10 metaka kalibra 22 LR, a na tržištu se pojavila sredinom januara po ceni od 389 dolara.
Model za odrasle, AR-15 je civilna varijanta oružja vojnog tipa kakvo se koristilo u nizu krvavih pucnjava, kao i u školama, koje su zgrozile SAD.

Masovna ubistva iz vatrenog oružja su pošast u SAD, gde je pravo na nošenje oružja zagarantovano Ustavom. Pokušaje regulisanja prodaje neretko blokira američki Kongres, gde oružani lobi NRA ima snažan uicaj.

Dana 14. decembra 2012. psihički poremećeni mladić ubio je 26 ljudi, među kojima 20 dece, u osnovnoj školi Njutaunu, što je silno potreslo javnost.
Puškom AR-15 su počinjeni i napadi u Las Vegasu 2017, najsmrtonosniji u novijoj istoriji zemlje, s 58 mrtvih i u srednjoj školi u Parklandu, na Floridi (17 mrtvih) 2018.

"Na prvi pogled čini se kao neumesna šala. Gledano bliže, čini se samo neumesno", prokomentarisao je Džoš Šugerman, glavni direktor organizacije Violence Policy Center koja se bori protiv oružanog nasilja.

Newtown Action Alliance, organizacija koja se zauzima za ograničavanje oružja, osudila je oružani lobi i proizvođače koji "čine sve kako bi i dalje gomilali profit", prenosi HRT.

BONUS VIDEO: KRISTIJAN GOLUBOVIĆ: IGRAJU SE ŽIVOTIMA - ZOVU ME CINKAROŠ, TRANSVESTIT, VREĐAJU MI PORODICUSKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR