Glas Javnosti

Jeste se nekada zapitali šta SUZE NA LISTU ADAMA predstavljaju?

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Svima poznata sobna biljka Adam za kjoju je karakteristično to što joj donji listovi izumiru, dok se vršni naizmenično jedan za drugim razvijaju.

Veoma karakteristična pojava za sobne vrste adama je gutacija, tačnije izbacivanje kapi vode sa vrhova listova (“plač adama”).

Gutacija omogućuje nesmetan protok vode kroz biljku u uslovima povećane vlažnosti vazduha u tropskim šumama, kada je stomaterna transpiracija otežana. Ova pojava je i u sobnim uslovima češća pri redovnom zalivanju i povećanoj vlažnosti vazduha. Smanjenje vlažnosti vazduha do kojeg dolazi prilikom povećanja broja biljaka smanjuje i intenzitet gutacije. Postoji verovanje da kapljica koja se pojavljuje na listovima, predstavlja tugu za Evom.

Osim što se gaji u sobi, mnogi gaje adam i napolju, samo je potrebno da ima svetlosti, zato ga i zovu biljkom svetlosti, mada ga ne treba izlagati direktnoj sunčevoj svetlosti jer mogu listovi da mu požute.

Karakteristično je da adamove listove treba brisati svakog dana vlažnim sunđerom.  Idealna temperatura zimi je 15 stepeni, a minimalna koju može da izdrži je 5 stepeni.  Prihranjuje se  svakih 7 do 14 dana, a u toku zime jednom mesečno tečnim đubrivom koje se rastvara u vodi.

Glas javnosti/agroinfo.rs

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR