Glas Javnosti
Posta

JESENJIN ZBOG SUPRUGE PREŠAO OKEAN! Amerika ga ispunila UŽASOM, odbio je da tamo objavi knjige!

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Veliki ruski pisac Sergej Jesenjin važi za jednog od najboljih i najomiljenijih pesnika Rusije.

Ovaj poznati pisac se ženio tri puta i imao nebrojene ljubavne avanture. 

Druga supruga mu je bila poznata američka plesačica Anđela Isidora Dankan. Njih dvoje su se upoznali u Rusiji 1921. a stupili u brak 1922. 

Nedugo nakon venčanja Jesenjin je krenuo sa njom na putovanje širom Evrope, a na kraju i u Sjedninjene Države. 

U pismu prijatelju iz 1922. koje je poslao malo nakon što je došao u Ameriku on je opisao kakav je utisak ta država ostavila na njega:

"Šta da kažem o ovom najužasnijem carstvu malograđanštine koje se graniči sa idiotizmom. Osim fokstrota ovde nema skoro ničega, ovde žderu i piju i opet fokstrot. Čoveka ovde još nisam sretao i ne znam gde bih ga mogao naći. U najvećoj modi je gospodin dolar, a za umetnost im se fućka – najveće dostignuće im je mjuzikl. Ja čak ni knjige nisam hteo ovde da izdajem, bez obzira na nisku cenu papira i prevoda. Pa one nikome ovde i ne trebaju… Dušu ovde na Zapadu zbog interesa licemerno prodaju za dolar ili kao nepotrebnu robu menjaju za bezdušnost. Neka smo mi i siromašni, neka nas pritiska hladnoća i glad … ali zato imamo dušu koja nije za prodaju."

Da to osećanje i prvi utisak o Sjedinjenim Državama nije napustio velikog pisca svedoči i njegov članak za novine "Izvestja" koji je objavljen 1923.

"Onaj ko zna Ameriku preko Njujorka i Čikaga on poznaje samo onu prazničnu ili bolje reći paradnu Ameriku. Amerikanci – i crnci i belci su sasvim primitivni, naročito po pitanju duhovne kulture. Vladavina dolara je uništila kod njih težnju za bilo kakvim složenijim duhovnim pitanjima. Amerikanac se u potpunosti unosi u «Business» i ne želi da zna ništa više. Umetnost u Americi je na najnižem nivou…

Svet Amerike ponekad biva užasan. More svetla sa Brodveja osvetljava u Njujorku gomile podmitljivih i neprincipijelnih novinara. Takve ljude kod nas ni pred kuću ne puštaju, bez obzira na to što mi živimo maltene uz kerozinske lampe ili često bez svetla…

Ogromne zgrade i sila gvožđa i betona, su pritisle mozak Amerikanca i suzile njegov pogled. Čujte – rekao mi je jedan Amerikanac – ja znam Evropu. Proputovao sam Italiju i Grčku. Video sam Partenon, ali to sve za mene nije novo. Znate li vi da se kod nas, u državi Tenesi nalazi Partenon mnogo bolji i noviji od onog u Grčkoj. Posle takvih reči čovek ne zna da li da se smeje, ili da plače. Ove reči izuzetno karakterišu sve ono što čini duhovnu kulturu Amerike."

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR 
 

HOROSKOP