Glas Javnosti

JELENSKI ROGOVI najjneobičnija i najlepša paprat

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Platicerijum je paprat sa velikim i zanimljivim listovima koji podsećaju na jelenske rogove.

Njeno botaničko ime potiče od dve grčke reči: platys, što znači širok i keras što znači rog, one tačno opisuju njen neobičan izgled. Pripada porodici Polypodiaceae, a ima oko sedam vrsta što potiču iz jugoistočne Azije i Australije - prenosi Agroinfo.rs. Uzgajaju se samo dve a obe su epifitske biljke koje dobro uspevaju kao sobne biljke. Platicerium Angolan uništava gasove ugljenih hidrata i čisti vazduh u stanu.


Biljci treba veoma visoka vlažnost, treba ga prskati toplom kuvanom ili prečišćenom vodom. Paprati su jedna od najstarijih grupa biljaka, čiji su predstavnici široko rasprostranjeni u celom svetu. Paprat jelenji rog uzgaja se kao viseća biljka jer u prirodi ove biljke rastu kao epifite na drveću. Epifite su biljke koje rastu na drugim biljkama samo zbog fizičke podrške, a vlagu i hranjive tvari crpe iz zraka, kiše, a ponekad i od krhotina koje se oko nje nakupljaju. Pre nego što se biljka presadi u staru ladicu potrebno je odvojiti višak zemlje od korijena. Drvo je posebno osjetljivo na vlagu i brzo će istruliti ako je neprestano izloženo vodi.

Platicerijum ima dve vrste listova, plodne i neplodne. U donjem delu su neplodni zeleni listovi, porozni i neupadljivi, koji kasnije potamne. Oni pridržavaju biljku i prepliću se formirajući činijicu u kojoj se sakuplja voda i hranljive materije. Iz sredine izbijaju plodni dugi, sivo-zeleni listovi koji podsećaju na jelenske rogove, a kasnije padaju na dole. Ovi listovi su prekriveni beličastim, mekim, zvezdastim dlakama i na njima se obrazuju spore.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOSKOMENTAR