Glas Javnosti

JEFTINO KUPILI KUĆU PA PRONAŠLI BOGATSTVO: Poluge i zlatnici u teglama od džema

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Radnici na obnovi kuće u francuskom industrijskom gradu Moreza u dolini Juri nisu ni sanjali kakvo ih iznenađenje čeka kada su prironuli na posao.

U jednoj od prostorija kuće, u zadnjem delu prašnjave police prvo pronašli tri tegle od džemova s pet zlatnih poluga i više od hiljadu zlatnika. Njihova vrednost kasnije je procenjena na oko 500.000 evra, piše Guardian.

Ali to nije bio kraj jer su potom naišli i na zaključani sef, koji se nalazio skriven iza kutija, u kojem su pronašli zlatnike u vrednosti do 150.000 evra.

Loren Petit gradonačelnik Moreza rekao je kako je u trospratnici u središtu grada, gde su pronađeni zlatnici vredni 650.000 evra, živelo četvoro braća i sestara bez dece. Poslednji od njih je umro u svojim 90-im godina posle čega je njihov rođak ponudio prodaju zgrade gradskoj upravi za 130.000 evra.

Iz uprave Moreza na to su i pristali s obzirom da su već krenuli s realizacijom plana kupovine i obnove starih zgrada, a sve s ciljem kako bi u grad privukli mlade porodice.

-Kuća je bila prepuna predmeta i nameštaja. U njoj je živelo nekoliko generacija koje nisu ništa bacile. Sve su zadržavale i živeli su štedljivo. Dogovorili smo se da ćemo kupiti zgradu kakva je bila i postupno sami isprazniti njen sadržaj - rekao je Petit.

Gradić Morez nalazi se u blizini švajcarske granice, nekada bio poznat po proizvodnji satova i naočara, službenici gradske uprave želeli su da provere postoji li među predmetima i neki od istorijskog interesa.

-Tri tegle pune zlatnih poluga stajale su iza mnogih drugih predmeta na polici. Kada smo ih ugledali bili smo zapanjeni. Niko od nas nikada nije držao komad zlata. Zlatne poluge video sam samo na fotografijama i mislio sam da one moraju biti velike. Međutim, ove što smo pronašle bile su male i težine oko jednog kilograma. Njihova veličina je oko paketa cigareta“, pojasnio je Petit.

Prema njegovim rečima pronađeni novac potrošiće se na neki poseban javni projekt o kojem gradska uprava tek treba da odluči.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR