Glas Javnosti

Jednoj osobi nesreća Titanika ipak je donela dobro! PRIČA O MALIM BLIZANCIMA SA BRODA

Zanimljivosti
Autor: Glas Javnosti

14.04.1912. Titanik je udario u ledeni breg i ubrzo počeo da tone. Jedan otac, sa dva dečaka u naručju mlađih od pet godina, trčao je palubom ne bi li pronašao spas u nekom od čamaca. Kada je uvideo da za njega neće biti mesta, teška srca, odlučio je da dečake spusti u čamac za spašavanje i pruži im šansu da prežive. Otac je ostao na palubi broda koji tone.Tako počinje priča siročića sa Titanika.

Dečaci su razumeli i govorili samo francuski i kod sebe nisu imali nikakva dokumenta koja bi rasvetlila njihovo poreklo. Jednom kada su se ukrcali na “Karpatiju” brod koji je pokupio preživele sa “Titanika”, postali su prava misterija.

Bila su to jedina deca koja su preživela bez bilo kakvih pratioca ili staratelja i o kojima niko nije znao ništa!

Jednom kada su stigli do Njujorka novine su objavile njihovu fotografiju u nadi da će se neko javiti i prepoznati ih, ali činilo se da je sve uzalud… niko nije znao identitet “siročića sa Titanika”.

Potraga jedne majke

Na drugoj strani sveta, u Francuskoj, jedna majka je očajnički tražila svoje sinove. Marsel Kareto bila je užasnuta – njen bivši muž Majkl Navratil od koga se razvela samo nekoliko meseci ranije, došao je u poseti njihovoj deci, izveo ih u sudski dozvoljenu šetnju i nestao bez traga!

Na njenu sreću, vest o potonuću Titanika bila je svetska vest, a priče o preživelima preplavile su tadašnje novine. Sa nekoliko meseci zakašnjenja vest o “siročićima sa Titanika” stigla je i do Nice u kojoj je očajna Marsel živela. 

Dečake na fotografiji majka je odmah prepoznala! Na njoj su bili njeni sinovi – četvorogodišnji Majkl i dvogodišnji Edmond!

Nakon što je sa mnogo detalja i opisa majka socijalnim službama opisala svoju decu, istina je otkivena… a bila je strašna koliko i filmska!

Kobno putovanje

Nakon što je oteo dečake, Majkl Navratil je preko Monte Karla pobegao za Englesku gde je odseo u jeftinom londonskom hotelu čekajući prvi brod koji će njega i njegove sinove odvesti na “novi kontinent” gde se nadao da ga bivša žena nikada neće pronaći. Sudbina je htela da taj brod bude baš Titanik.

Majkl je kupio karte u trećoj klasi pod lažnim imenom Luis Hofman. Sinove je predstavio kao Loloa i Momona, a ostalim putnicima je ispričao da je udovac. Ni u jednom trenutku tokom putovanja nije ih ispuštao iz vida.

A onda se dogodio kobni sudar sa ledenim bregom… Majkl je decu obukao najtoplije što je mogao, uvio ih u ćebiće i pokušao da se sa njima ukrca na čamce za spašavanje.

– Otac je ušao u našu kabinu dok smo spavali. Obukao me je veoma toplo i poneo. Neko od putnika je to isto uradio sa mojim bratom. Kada sam kasnije razmišljao o tome bio sam veoma dirnut – taj drugi čovek je znao da će verovatno umreti, a ipak je ostao da pomogne da se moj brat toplije obuče – godinama kasnije ispričao je Majkl Junior.

On i njegov brat bili su na rasklopivom čamcu D, poslednjem plovilu koje je spušteno sa “Titanika” pre nego što se brod urušio. Njihov otac nestao je u vodama ledenog Atlantika samo nekoliko minuta kasnije.

Susret “siročića” i majke
Margaret Haus, putnica prve klase sa “Titanika” koja je govorila francuski pristala je da dečake primi u svoju kuću i brine o njima dok se ne pronađe njihova porodica. Jednom kada je njihov identitet otkriven Marsel se otputovala za Njujork i porodica je konačno bila ujedinjena!

Jedan od dečaka – Majkl Junior umro je 30. januara 2001. kao poslednji preživeli muški putnik sa “Titanika”.

(Izvor: ISTORIJSKI ZABAVNIK)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR