Glas Javnosti

JAPANSKI NAUČNICI NAPRAVILI HVATAČ SNOVA: Uređaj koji može da čita naše snove

Zanimljivosti
Autor: Glas Javnosti

Japanski naučnici napravili su hvatač snova, to je posebno programiran kompjuter koji može da čita snove.

Iako je daleko od snimanja detalja snova, stručnjaci tvrde da je hvatač snova do sada u 60% slučajeva pogodio šta ljudi sanjaju.

Foto: Wikipedia

Japanski naučnici počeli su tako što su snimali mozak trojici volontera dok spavaju, aparatom za magnetnu rezonancu.

Na svakih 6-7 minuta volonteri su buđeni i morali su da opišu šta su sanjali. Ceo proces ponovljen je 200 puta.

Opisi snova su potom analizirani i podeljeni u 20 kategorija zavisno od glavnih tema kao što su muškarci, žene, alatke, knjige i automobili. Nakon toga su volonterima, koji su bili budni, prikazane fotografije zavisno od kategorije snova koje su imali, posle čega im je još jednom skeniran mozak.

U poslednjem delu eksperimenta, kompjuter je upotrebio "stečeno znanje", još jednim dekodiranjem skeniranih mozgova uspavanih volontera i u 60 posto slučajeva identifikovao o čemu sanjaju.

 Neki neurohirurzi tvrde da su tokom studije volonteri bili u lakom snu tako da tehnički nisu spavali. Ali istraživači tvrde da bi istraživanje dubokog sna dalo slične rezultate.

Američki neurohirurg i stručnjak za snove Roberd Stikgold sa Harvardskog univerziteta kaže da smo daleko od pronalaska mašine koja će u potpunosti čitati snove, ali da je ipak ova studija “nevereovatna zbog detalja ali i njenog uspeha”.

Prema njegovim rečima, ovo je prvo čitanje mozga na osnovu sadržaja snova pomoću kojeg ćemo u budućnosti moći da se setimo snova koje smo zaboravili.

(Izvor: Novimagazin)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR