Glas Javnosti

Izuzetna vest stiže iz Afrike

Zanimljivosti
Autor: Glas Javnosti

Modrovrana iz Srbije prevalila put od 7.368 kilometara

Na levoj nozi je nosila metalni prsten sa oznakama MUS BELGRADE.

Jedinka modrovrane, koja je u Srbiji radi praćenja seobe obeležena nožnim prstenovima, pronađena je na farmi u blizini Otjivaronga u Namibiji.

Lokalni farmer spasio je iznemoglu šarenu pticu, a nju je kao mladunca na gnezdu 12. jula prošle godine u okolini Bačke Topole obeležio ornitolog Jožef Šihelnik, saopštilo je Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Modrovrana je dopremljena u namibijski centar za oporavak divljih životinja, a na levoj nozi je nosila metalni prsten sa oznakama MUS BELGRADE.

Centar za markiranje životinja, koji radi pri Prirodnjačkom muzeju iz Beograda, početkom marta je primio vest o pronalasku životinje, a prema saznanjima dr Daliborke Stanković ovo je prvi put da je u Srbiji obeležena modrovrana koja je kasnije pronađena na tolikoj udaljenosti i u tom delu sveta.

Ptica je pronađena nakon putovanja koje je trajalo 231 dan, na udaljenosti od čak 7.368 kilometara od mesta izleganja.

Nakon tronedeljnog oporavka, ptica je 17. marta puštena na slobodu, a ornitolozi očekuju da će se nakon duge prolećne seobe vratiti u blizinu mesta izleganja, gde bi mogla da započne gnežđenje.

Modrovrana je selica koja zimu provodi u podsaharskoj Africi, a u Srbiju dolazi krajem aprila i napušta je krajem septembra.

To je ptica veličine gradskog goluba koja se gnezdi na otvorenim staništima, a hrani se krupnim insektima, malim gmizavcima, vodozemcima i sisarima.

Ugrožena je nestajanjem staništa usled intenziviranja poljoprivrede, smanjenjem broja stabala sa odgovarajućim dupljama, intenzivnim korišćenjem pesticida i krivolovom na seobi.

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, sa svojim lokalnim partnerima 17 godina radi na aktivnoj zaštiti nacionalne populacije modrovrane i za to vreme, kroz program postavljanja drvenih kutija za gnežđenje, vojvođanska populacija povećana je sa 15 na više od 250 parova.

Osim u Vojvodini, kutije za gnežđenje postavljene su širom Negotinske krajine i u okolini Beograda.

Zanimljivo je da su istraživači iz Italije, zahvaljujući satelitskom praćenju, otkrili da modrovrane preleću Saharu na visini od 4.000 metara brzinom od čak 113 kilometara na čas.

objektiv.rs

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR