Glas Javnosti

Izgleda da ipak NISMO SAMI: U MLEČNOM PUTU POSTOJI JOŠ 30 OBLIKA INTELIGENTNOG ŽIVOTA?!

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Pitanje koje vekovima intrigira ljudski rod jeste da li smo zaista ’sami’ u univerzumu ili postoji još neki oblik inteligentnog života. Nova studijapokazala je da postoji mogućnost da u galaksiji egzistira više od 30 vanzemaljskih civilizacija.

Nova studija Univerziteta u Notingemu, objavljena u časopisu ’Astrophisical Journal’, koristi novi pristup u proučavanju galaksije. Na osnovu pretpostavke da se inteligentni život formira na drugim planetama na sličan način kao na Zemlji, istraživači su izveli procenu broja inteligentnih civilizacija u Mlečnom putu koje bi hipotetički mogle da stupe u kontakt. Autori procenjuju da bi u našoj galaksiji moglo biti više od 30 aktivnih inteligentnih civilizacija.

U tom smislu, profesor astrofizike sa Univerziteta u Notingemu Kristofer Konselis, koji je vodio istraživanje, izjavljuje:

- Pod pretpostavkom da je potrebno pet milijardi godina da se inteligentni život formira na drugim planetama, kao što se dogodilo na Zemlji, u Mlečnom putu bi trebalo da postoji najmanje nekoliko desetina aktivnih civilizacija. I dodaje:

- Ideja je da se gleda na evoluciju, ali na kosmičkom nivou: ovu računicu nazivamo Kopernikovom astrobiološkom granicom (principom). - Naša studija počinje pregledom Drejkove jednačine. Budući da je vreme potrebno za razvoj komunikativne inteligentne civilizacije na našoj planeti oko pet milijardi godina, pa otud postoji razumna verovatnoća da će se život razvijati na drugoj planeti u našoj galaksiji u slično vreme. Ova ideja nije potvrđena, ali vredi je istražiti, jer na Zemlji vidimo mnogo primera konvergentne evolucije.

Istraživanja pokazuju da broj verovatnih civilizacija zavisi od toga koliko često aktivno šalju signale svog postojanja u svemir.

Da su ostale tehnološke civilizacije preživele koliko i naša - samo 100 godina od kako smo počeli da emitujemo signale u svemir - autori procenjuju da bi u Mlečnom putu moglo da se razvije 36 inteligentnih tehničkih civilizacija.

 

(Glas javnosti/Blic)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR