Glas Javnosti

Istraživanja pokazala da su Tibetanci pili mleko i pre tri hiljade godina

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Kineski istraživači otkrili su ostatke mleka stare više od 3.000 godina na arheološkom nalazištu grada Sigaze u tibetanskom okrugu Namling, što ukazuje da je loklano stanovništvo konzumiralo mleko pre više milenijuma.

Istraživanje koje su zajednički sproveli Institut za istraživanje tibetanske visoravni Kineske akademije nauka, Univerzitet Landžou, Institut za očuvanje kulturnih relikvija Tibetanskog autonomnog regiona i drugi instituti, objavljeno je u časopisu Naučni bilten (Science Bulletin), prenela je Sinhua.

Prema studiji, da bi nadoknadili gubitak energije Tibetanci su razvili jedinstvene tradicije ishrane koje se razlikuju od ravničarskih područja. Mesni proizvodi kao što su govedina i ovčetina su uobičajena hrana na Tibetanskoj visoravni, koja obezbeđuje obilje proteina i masti za ljudsko telo za održavanje metabolizma.

Mlečna hrana od goveda i koza može da ublaži otvrdnuće arterija uzrokovano prekomernom konzumacijom mesa i da nadoknadi antioksidanse, probiotike i razne hranljive materije, napominje se.


Istraživanje je pokazalo da su u praistorijsko doba mlečni proizvodi mogli biti svakodnevna hrana pastoralnih zajednica na Tibetanskoj visoravni.

"Međutim, nikakvi direktni dokazi o mlečnim proizvodima tokom praistorije još nisu pronađeni na visokim nadmorskim visinama Tibetanske visoravni, osim nekih tragova iz vidljivih ostataka hrane", navodi se.

Najnovije otkriće je napravljeno na lokalitetu Gongtang Ruin, koji se nalazi na 4.000 metara nadmorske visine na levoj obali jedne od pritoka reke Jarlung Zangbo.

Rezultati datiranja biljnih ostataka pokazali su da lokalitet datira od pre 3.000 godina. Istraživači su takođe otkrili delove grnčarije na toj lokaciji i analizirali njih šest na ostatke lipida.

"U tri komada grnčarije smo otkrili ostatke mlečnih proizvoda", rekao je Džang Junan, istraživač u Institutu za proučavanje Tibetanske visoravni

Kroz tehničku analizu, takođe smo potvrdili da je datum tri komada grnčarije u skladu sa arheološkim nalazištem, što dokazuje da su grnčariju zaista koristili stanovnici iz tog vremena, dodao je Džang.


U istraživanju je istaknuto da za razliku od primarnih životinjskih proizvoda kao što su meso i krv koji se mogu iskoristiti samo jednom u životu životinje, sekundarni životinjski proizvodi se definišu kao oni koji se mogu eksploatisati bez klanja životinja i to su mleko i vuna.

Prema rečima Jang Sjaojanu, profesorke na Univerzitetu Landžou, vreme iz kojeg potiču ostaci mleka u Gongtang Ruinu poklapa se sa pripitomljavanjem biljojeda, poljoprivredom i stočarstvom na arheološkom nalazištu Kugong u Lasi i lokalitetu Banga u Šananu.

"To može da implicira da je upotreba mleka kao sekundarnog proizvoda počela u isto vreme kada i korišćenje primarnih životinjskih proizvoda na Tibetanskoj visoravni", rekla je ona. Piše Beta

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR