Glas Javnosti

ISTORIJA POKAZALA ZADIVLJUJUĆE OTKRIĆE: Analiza pramena kose otkriva najstariji fizički dokaz o upotrebi droga u Evropi

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Analiza pramenova kose, pronađenih u jednoj pećini na španskom ostrvu Menorka pokazala je da je lokalno stanovništvo koristilo psihoaktivne supstance još pre 3000 godina.

Naučnici kažu kako je to najstariji direktan dokaz da su ljudi tog vremena uzimali halucinogene droge, prenosi Science News.

Pre otprilike 3000 godina „stanari“ pećine Es Càrritx na Menorki, a moglo bi se raditi o šamanima koji su izvodili duhovne i isceliteljske rituale, konzumirali su specifične biljke. One su sadržavale materije koje utiču na promenu stanja uma i na vid, smatra arheološkinja Elisa Gera-Doce sa Univerziteta Valadolid u Španiji.


Ranije su arheolozi datirali znake ljudske aktivnosti u pećini, među kojima je i više od 200 ljudskih grobova poređanih u ulaznoj komori, u razdoblje koje seže unazad 3600 i 2800 godina.

Istraživači su pronašli i mnoštvo ostalih predmeta, među kojima i šest drvenih kutija. U svakoj od njih otkriveni su pramenovi ljudske kose.

Hemijska analiza pramenova iz jedne kutije otkrila je prisustvo tri psihoaktivne biljke. Naučnici su zaključili da su one konzumirane, a potom i apsorbovane u kosi u razdoblju od gotovo godinu dana.

Rezultate istraživanja španski su naučnici objavili u časopisu Scientific Reports.

Dve materije – atropin i skopolamin iz velebilja, izazivaju dezorijentaciju, halucinacije i promenu fizičkih osećaja. Još jedna pronađena materija, efedrin, pojačava energiju i budnost.

Naučnici veruju da su šamani znali kako bezbedno da rukuju i konzumiraju te potencijalno otrovne biljke.

Pretpostavljaju i da su pojedinci želeli da očuvaju drevnu tradiciju pa su sakrili pramenove kose i ostale ritualno važne predmete iz Es Càrritxa u razdoblju dok se sve brojnija populacija Menorke razvijala i podsticala društvene promene.

Pogrebni rituali uključivali su bojenje pramenova kose na telima u crvenkastu boju. Kasnije je deo pramenova odrezan i pohranjen u posude blizu grobova.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR