Glas Javnosti

IMATE NESANICU, DA LI SE*S TU MOŽE POMOĆI : Otkrivamo egzotične savete za bolji san

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Razlozi sa nesanicu mogu biti različite prirode. Stres na poslu ili kući, nedovoljno zadovoljstva ali da li se frustracije možemo rešiti i mirno spavati, postoji nekoliko ključnih stvari koje vredi probati

Skoro da ne postoji osoba koja u nekom trenutku života nije barem kratko patila od nesanice. Potraje li kratko, poremećaj uspavljivanja i spavanja nema veće posledice i ne ostavlja ozbiljnije tragove na naše funkcije pa tako i na sposobnost da se nosimo sa svakodnevnim izazovima.

Potraje li duže ili se učestalo ponavlja, nesanica može da ima niz negativnih uticaja na zdravlje, posebno na kardiovaskularni sistem i doprinosi visokom pritisku, dijabetesu i nakupljanju kilograma, ali i izazivati promene raspoloženja i kognitivnog funkcionisanja.

Vođenje ljubavi ili avantura na jedno veče

Kako vam može pomoći seks da se oslobodite stresa. Svaki hormonalni poremećaj može biti uzrok nedostatka erotskog zadovoljstva. Ali ako imate redovne odnose, frustracija je manja, san redovniji a vi srećniji. Da li je neophodno imati u vidu da je seksualna aktivnost jedan od saveta za duži i kvalitetniji život. Stoga, ukoliko ste sumnjali da je glavobolja, nezdovoljstvo samo posledica nemanja novca ili sna, zapitajte se da nije nešto drugo u pitanju, a rešava vas svega što vas muči. Upustite su u avanturu i stres će ubrzo nestati a vi imati mirne misli i kvalitetan san.


Hronični stres

Kada ona izaziva stres – bio on unutrašnji podstaknut zabrinutošću, preteranim razmišljanjem, intenzivnim emocijama, ili spoljašnji zbog velikih opterećenja koja ne dopuštaju odmor - nesanica može da bude uzrokovana preteranom aktivacijom simpatičkog živčanog sistema, dakle onog dela koji nam omogućava da angažujemo svu svoju energiju kako bismo se suočili i nosili sa izazovima.


U toj situaciji naša pažnje je fokusirana i napeta, pojačano smo budni i oprezni, mišići se napinju, srce brže kuca kako bismo bili spremni na reakciju borbe ili bega. Sve u nama je u pripravnosti - prenos net.hr

Ako je organizam u tom stanju predugo, a u stanjima stresa, jednom kada legnemo u krevet san ne dolazi na oči. Uprkos umoru, naša fiziologija je još pod uticajem povišenih zahteva i ne može da uđe u stanje opuštanja za koje je zadužen parasimpatički ogranak živčanog sistema. U nama se tada još uvek odvijaju "operacije" visokog intenziteta iako je telu preko potreban san.

Ova ravnoteža se narušava zato što evolucijski i biološki reakcija borbe ili bega nije kreirana da bi trajala preterano dugo. Ona je dizajnirana tako da odgovori na trenutni izazov (dakle u dalekoj ljudskoj prošlosti da pobegnemo od divlje životinje ili da pokušamo da je ulovima), no kad u savremeno doba potraje zbog beskonačnih izazova, zahteva i obaveza, ometa prirodnu regulaciju pobuđenosti i opuštanja.


Ritam koji je prirodan i u skladu sa vašim tempom 

Zavisno o intenzitetu problema, potrebne su različite intervencije, no prema telesno orijentiranom psihoterapijskom pristupu "Somatic Experiencing", potrebno je pomoći telu da uđe u prirodni ritam aktivacije i deaktivacije.

To znači da svesno moramo da doziramo izlaganje stresu i u danu raditi svesne pauze u kojima ćemo dati telu da uđe u privremenu relaksaciju.

Uveče je potrebno smanjiti izlaganje svim nadražajima, ne samo poznatim ometačima sna, nego se posvetiti aktivnostima koje nas opuštaju. To je vrlo individualna stvar – nekome je to kupka, drugoj osobi topli napitak, čitanje, slušanje muzike ili seks.

Preporučuje se i svesno završavanje – svega što smo u danu započeli, od obaveza do razgovora ili rešavanja određenih problema.

Dakle, započnite samo ono što možete da završite kako biste sistemu dali poruku da je aktivacija završena i da je vreme za odmor.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR