Glas Javnosti

IMA MUŠTERIJE ZA SVE: Lobanja tiranosaurusa reksa na aukciji u Njujorku

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Lobanja tiranosaurusa reksa nazvanog Maksimus predstavljena je u aukcijskoj kući „Sadebi” u Njujorku gde će se u petak održati i licitacija ovog eksponata vrednog, kako stručnjaci procenjuju, između 15 i 20 miliona dolara. Ovo je prvi put da se lobanja jednog predatora iz davne prošlosti prodaje na aukciji, tvrde nadležni.

Skelet glave ovog dinosaurusa star je oko 76 miliona godina i jedan je od najkompletnijih koji su paleontolozi ikada iskopali i uspeli da sastave. Lovci na fosilne ostatke otkrili su lobanju na privatnom zemljištu u Hil Kriku, u američkoj državi Južna Dakota. Na istom nalazištu paleontolozi su otkrili ostatke drugih vrsta dinosaurusa koji su hodali našom planetom pre stotinak i više miliona godina. Lobanja koja je predstavljena javnosti teška je više od 90 kilograma i eksperti smatraju da je samo pukom srećom sačuvana od propasti jer su erozija i vremenske prilike „pojeli” ostale delove skeleta ovog t-reksa.


„Lobanja tiranosaurusa reksa je zadržala veći deo svog prvobitnog oblika i površinskih karakteristika, čak su i najmanje i najdelikatnije kosti netaknute”, izjavio je Henri Galijano, konsultant za prirodnu istoriju „Sadebija”.

Prvi dinosaurus ikada prodat na aukciji bila je Sju, koja je 1997. godine otišla u privatnu kolekciju za 8,3 miliona dolara. Poslednjih godina sve su češće aukcijske prodaje fosilnih ostataka ovih džinovskih životinja iz davne prošlosti, a među njima je i skelet dinosaurusa nazvanog Sten. On je prodat 2020. godine za više od 31 milion dolara, a trebalo bi da se nađe u postavci novog muzeja u Abu Dabiju koji će svoja vrata posetiocima otvoriti za tri godine.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR