Glas Javnosti

I KNEDLE IMAJU SVOJ DAN: Danas se obeležava Svetski dan knedli

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Svetski dan knedli obeležava se danas, a ovaj delikates se smatra tradicionalnim jelom, koje ima istoriju dugu više od 2.000 godina.

Pre tri godine su državljani 42 zemlje širom sveta naveli da je svetu potreban dan kada će se slaviti knedle i odlučeno je da to bude 8. septembar.

Opravdanost uspostavljanja Svetskog dana knedli, pored viševekovne tradicije, potvrđuju i novi inovativni ukusi koji su se pojavili na internetu poput kombinacija juzu voća iz Istočne Azije i borovnice ili crne maline sa ružičastom čokoladom dobijenom iz nove vrste kakaovca koja se uzgaja u Ekvadoru, Brazilu i Obali Slonovače.
Na knedlama su odrastale generacije naših predaka, a jedna od najpoznatijih svetskih ličnosti koja je obožavala knedle bio je naš najveći naučnik Nikola Tesla.

Od onih tradicionalnih knedli sa šljivama i kajsijama, danas su se razvila brojna druga punjenja knedli, bilo onih sa čokoladnim punjenjima, kremastim od pistaća, badema ili oraha, naveo je u saopštenju jedan domaći proizvođač knedli, pišu Sremske vesti.
Postojanje knedli na našim prostorima zabeleženo je i u prvim kuhinjskim kuvarima starijim od 100 godina.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR