Glas Javnosti

I Beograd ima svoju Veneciju, Bombaj i Šangaj (FOTO)

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Mnoge beogradske ulice (i čitavi krajevi) nose nazive svetskih gradova i država.

Venecija
Tako da smo nekada imali Veneciju, koja je, pored glamuroznog imena, u stvari bila bara u Savskom amfiteatru. Zašto baš Venecija, pišu Novosti.

Taj kraj Beograda je često plavio, pa je u tom duhu prozvan "Bara Venecija". Bara je nasipana u 19. veku i to kamenom iz porušenih turskih zdanja poput ostataka zloglasne Stambol kapije, koja su po oslobođenju uništena, a zatim i zemljom iskopanom na utrini iza oboda grada, kasnije baš zbog tog iskopavanja prozvanoj Prokop. Danas se kraj koji je nekad nosio naziv Venecija, dobio ime Štajga i proteže se sve do same obale Save.

 Bombaj
Radi se o odavno zaboravljenom kraju koji se protezao između bara, neprohodnog grmlja, reka i pritoka, kanala i žabokrečine. O ovom kraju možda još znaju samo stari Bežaninci. To je deo u blizini današnje Toplane, ka bloku 70.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Biserka Mihajlovic (@bibilim011)

Šangaj
Ogroman kineski grad, sa preko 26 miliona stanovnika, dobio je svoj srpski pandan u kraju u Batajnici. To je deo Batajnice koji se nalazi “preko pruge”, na putu ka Ugrinovcima. Oko Šangajske ulice formirao se Šangaj. Problem stanovnicima Šangaja često umeju da prave podzemne vode, kojih na tom terenu ima na pretek.

(Glas javnosti)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR 
 

HOROSKOP