Glas Javnosti

ГРАЂАНИ ИНДИЈЕ КОНАЧНО МОГУ ДА СЕ ОПУСТЕ И ВАРАЈУ СВОЈЕ СУПРУЖНИКЕ КОЛИКО ЖЕЛЕ И СА КИМ ЖЕЛЕ; ЗА ПРЕВАРУ И ГЕЈ СЕКС ВИШЕ ИМ НЕ ПРЕТИ ЗАТВОРСКА КАЗНА

Zanimljivosti
Autor: Глас јавности/ Телеграф.рс/ од 27.09.2018.

Врховни суд у Индији донео је одлуку да прељуба више неће бити кривично дело. Према закону старом 158 година, који је донет још у колонијално доба, сваки мушкарац који би се упустио у сексуалне односе са удатом женом без допуштења њеног супруга, морао би због прељубе да одговара пред судом.

Како пише Би-Би-Си, није познато колико је до сада људи због прељубе осуђено, јер се о томе није водила евиденција.

Према том закону, жена није могла да буде кажњена као учесница у прељуби, већ се теретио искључиво мушкарац, подразумевајући да је он тај који је завео жену. Такође, жена није могла да поднесе тужбу против неверног супруга.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Olgica Vučenov (@psiholog_olgicavucenov) on

Ако би суд мушкарца прогласио кривим, он би био осуђен на казну затвора у трајању од максимално пет година, новчану казну или обоје.

Индијац Јозеф Шајн (41), предузетник који живи у Италији, послао је у августу захтев тражећи укидање закона.

- Жене би пред законом требале бити једнаке са мушкарцима, а овај закон посредно дискриминише жене јер подразумева да су жене власништво својих мужева - образложио је у захтеву.

Његова иницијатива наишла је на отпор владајућих конзервативаца.

- Укидање закона о прељуби утицаће на светост брака. Озакоњење прељуба наштетиће брачним односима - истакло је државно веће на суду.

Критичари овог закона кажу да је он произвољан и да прави дискриминацију између мушкараца и жена.

- Прељуба може да буде основа за грађанску парницу, укључујући развод брака, али не може да буде кривично дело - рекао је судија Дипак Мизра.

Он је рекао да је тај закон био посебно дискриминаторски према женама третирајући их без имало поштовања.

Ово је већ други закон из колонијалне ере који је укинуо Врховни суд.

Да се подсетимо, почетком септембра укинут је 157 година стари пропис према којем се геј секс третира као кривично дело.

 

Глас јавности/ Телеграф.рс/ од 27.09.2018.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR