Glas Javnosti

Grad koji ima VIŠE PALMI nego LJUDI: Ova oaza zelenila je svojevrsni muzej na otvorenom! (FOTO)

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti/prva.rs

Teško je zamisliti 200.000 palmi u srcu Evrope.

U gradu Elče, u Španiji, postoji veliki Palmin gaj, jedini te vrste u Evropi i jedan od najvećih palminih šuma na svetu. Elče ima više palmi nego ljudi. Prema nekim procenama, ovde ima između 200.000 i 300.000 stabala raspoređenih u stotinama bašti.

Palme postoje u Elčeu oko 2.500 godina. Prve primerke su verovatno zasadili Kartaginjani koji su se naselili u jugoistočnoj Španiji u 5. veku pre nove ere.

Iz daljine Palmov gaj izgleda kao ogromna šuma, ali u stvarnosti čine deo urbanog pejzaža grada. Drveće je zasađeno u zbijenim voćnjacima, uglavnom kvadratnog ili pravougaonog oblika, i ograđeno ogradom od osušenog palminog lišća, a u nekim slučajevima i malterisanim zidovima.

Usred voćnjaka, okružene palmama, obično stoje kuće zakupaca ili vlasnika zemlje. Neki od voćnjaka su sada javni parkovi u kojima se možete opustiti okruženi palmama i slušati šum vode koja dolazi kroz cevi za navodnjavanje.

Istorijski gledano, voćnjaci su bili zasađeni u poljoprivredne svrhe. Drveće je proizvodilo urme, dok je hlad koji su davali koristio uzgoju povrća. Kako se grad širio u 17. veku, neki od voćnjaka su posečeni. Ovaj proces je pogoršan industrijskom revolucijom i dolaskom železnice u 19. veku.

Tokom vremena, palme su izgubile svoju poljoprivrednu ulogu i berba urmi je ostala samo anegdota.

Prepoznajući kulturnu važnost ovog lokaliteta, UNESCO je 2000. godine proglasio Palmin gaj za svetsku baštinu.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR