Glas Javnosti

ГЛЕДАЈТЕ У ЗВЕЗДЕ, НЕ ДОЛЕ: ПОРУКА ЈЕ КОЈУ СТИВЕН ХОКИНГ ШАЉЕ МЛАДИМА У СВОЈОЈ ПОСЛЕДЊОЈ КЊИЗИ; ЕВО О ЧЕМУ ЈЕ ЈОШ ГОВОРИО

Zanimljivosti
Autor: Глас јавности/ Дневно.рс/ Бета/ од 16.10.2018.

Славни британски научник Стивен Хокинг упозорио је у својој последњој, постхумно објављеној књизи да су наука и образовање широм света "данас у опасности више него икада пре".

У књизи “Кратки одговори на велика питања”, недавно представљеној у Лондону, Хокинг оцењује да су два догађаја из 2016. године – избор Доналда Трампа за председника САД и референдумска одлука Британаца да изађу из ЕУ, део “глобалног револта против стручњака, укључујући научнике”.Извор: сх.википедиа.орг

Признајући да наука тек треба да понуди одговоре на велике изазове за човечанство – климатске промене, пренасељеност, изумирање врста, крчење шума и деградацију океана, Хокинг је апеловао на младе људе да “гледају у звезде, а не доле”.

– Покушајте да дате смисао ономе што видите, питајте се шта омогућава постојање универзума. Важно је да не одустанете. Ослободите своју машту. Обликујте будућност – пише у последњој Хокинговој књизи.

Енглески физичар је сматрао да је највећа претња Земљи судар са великим астероидом, попут оног који је убио диносаурусе.

– Међутим, ми немамо одбрану против тога – записао је он.

Још непосреднија претња су климатске промене.

– Повећање температуре океана отопиће ледене капе и ослободити велике количине угљен-диоксида. Обе последице би могле да направе климу као на Венери, са температуром од 250 степени Целзијусових – упозорио је Хокинг.

Један од најцењенијих научника данашњице умро је у марту у 76. години. Деценијама је боловао од амиотрофичне латералне склерозе и користио инвалидска колица, а говорио је уз помоћ рачунарског синтисајзера.

Хокингова ћерка Луси која је присуствовала данашњој промоцији књиге, рекла је да је слушање непогрешивог гласа њеног оца доживела “веома емотивно”.

– Окренула сам се јер су ми се очи испуниле сузама. Понекад осећам као да је он још овде јер причамо о њему и чујемо његов глас и видимо његове слике, и онда нас нешто подсети да нас је напустио – казала је Хокинг.

 

Глас јавности/ Дневно.рс/ Бета/ од 16.10.2018.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR