Glas Javnosti

GAJI SE I U KUĆI U SAKSIJAMA: Začinsko bilje ima opojan miris, korisno je za zdravlje i lako se uzgaja

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Pored saksija u stanu u poslednje vreme sve više ljudi gaji začinsko bilje. Leti uglavnom na terasama, zimi na pločama ispod prozora u kuhinji. Neke od njih korisne su za zdravlje jer sadrže važne hranljive materije.

Za ukusnije obroke začinske biljke sa sunčanog prozora sve su popularnije. Zdrave, mirišu u domu koji i ulepšavaju.

- Svež peršun, bosiljak, vlašac, ruzmarin, oprigano, biljke koje sadrže antioksidante i druge hranljive sastojke koji su korisni za zdravlje. Neizostavni su dodatak supa, čorbi, sosova. Začinsko bilje raste u bilo koje doba godine i nije ga teško uzgajati - istakla je dr Lisa Hug, dijetetičar sa univerziteta u Merilendu, piše portal Ekapija.

Bosiljak

Nazivaju ga vodećim sastojkom pesta. Zastupljen je u svim kuhinjama od orijentalnih, tradicionalnih do mediteranskih. Ako se čuva u zamrzivaču zadržaće svoj miris i ukus.

- Odličan je za balans metaboličkih poremećaja u telu. Ako se jedu listovi bosiljka, može se smanjiti nivo holesterola, krvnog pritiska i šećera u krvi. Jača i imuni sistem - navodi se u istraživanju Nutrition Toda
Origano


Mirišljava biljka koja se koristi kao začin za piletinu, ribu, svinjske kotlete na žaru, ali i kao neizostavan dodatak grčke salate.

Origano sadrži karvakrol, prirodni fenol sa antioksidativnom moći. U jednoj studiji Journal of International Medical Research, od grupe učesnika je traženo da uzimaju ulje origana uz svaki obrok uz pridržavanje saveta o ishrani.


Oni koji su uzimali ulje pokazali su veće poboljšanje u vrednostima holesterola od onih koji ga nisu uzimali. Dok ispitivanja na ljudima nisu sprovedena, studije na životinjama objavljene u Phytoterapy Research sugeriše se da bi se karvakrol iz origana jednog dana mogao pokazati korisnim protiv karcinoma dojke, jetre i pluća.

Peršun


Peršun, omiljeno aromatično povrće istočnih Evropljana i osnovna namirnica u mediteranskoj ishrani, moćan je prirodni diuretik. Kao takav, u studijama se pokazalo da je efikasan antihipertenziv - što znači da može sniziti krvni pritisak uklanjanjem vode iz krvotoka i širenjem krvnih sudova.

Lisnato zeleno bilje je jedan od najboljih izvora vitamina K, vitamina rastvorljivog u mastima koji je važan za koagulaciju krvi i regeneraciju kostiju.

Ruzmarin


Čvrsta, drvenasta biljka nalik zimzelenu. Mirisni ruzmarin, vekovima se koristi u duhovne i medicinske svrhe, sadrži esencijalne vitamine A, C i B-6, kao i minerale poput gvožđa i kalcijuma. Veruje se da je antiinflamatorni, ruzmarin koristan za imuni i kardiovaskularni sistem našeg tela.


Pokazalo se da njegova aroma stimuliše budnost, pamćenje i spoznaju i poboljšava raspoloženje. Ključna ruzmarinska kiselina nalazi se u bosiljku, žalfiji, majčinoj dušici i nani.

Naučnici u Poljskoj istražili su epigenetičke efekte ruzmarinske kiseline i otkrili da je hemoprotektivna jer sprečava blokiranje gena koji suzbijaju tumore u ćelijama raka dojke.

Majčina dušica


Obično su nam majke ili bake stavljale ulje ove biljke na oguljena kolena. Majčina dušica je cenjena zbog svojih antigljivičnih i antibakterijskih svojstava stotinama godina.

Majčina dušica je idealna za dinstanje rebara i piletine, dinstanje ili pečenje povrća, jaja, testenina, krompira i morskih plodova. Ukus mente majčine dušice, je blago limunast, a ističe arome hrane baš kao i so, zbog čega Američko udruženje za srce preporučuje korišćenje majčine dušice kao zamenu za so prilikom spremanja jela.

Kao čaj, majčina dušica dobra je protiv kašlja i upale grla zbog njenih antiinflamatornih svojstava.


Dok studije nisu rađene na ljudima, istraživanja na hipertenzivnim pacovima su pokazala da majčina dušica značajno smanjuje krvni pritisak. Druge studije pokazuju da ona može da povća HDL (dobar) holesterol i smanji LDL (loš) holesterol i trigliceride.

Kao i većina biljaka majčina dušica je bogata vitaminima C, A, B-6, kalcijum, gvožđem, magnezijumom i mangan, koji podržavaju zdrav imuni sistem.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR