Glas Javnosti
posta

Frezija (Freesia refracta) ROMANTIČNI LETNJI CVET

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Frezija, je zeljasta biljka sa lukovicom, porijeklom iz Južne Afrike.

Frezije još možemo da zovemo i ombre cvet, jer se boje na laticama "tope" od najtamnije na dnu do svetle ka vrhu latice- prenosi Agroinfo.rs. 

Frezija, latinski naziv (Freesia refracta) je zeljasta biljka a omiljena je kao rezano cveće, jer cvetovi dugo traju i postepeno se rascvetavaju. Postoji oko 20 vrsta frezija, rastu u visinu do 70 cm, mirisni cvetovi rastu u cvastima od po oko 10 komada. Razmnožava se lukovicama dok se sadnja vrši u zavisnosti kada želimo da procveta. Ako hoćemo da frezija cveta u avgustu sadimo je u aprilu, ako želimo cvetanje u februaru, novembru i decembru sadimo lukovice u septembru ili oktobru. Sade se u baštensku zemlju pomešanu sa peskom na dubini od oko 5 cm i rastojanju od 10 cm. U bašti frezija voli sunčana do umereno senovita mesta. Zaliva se umereno i to samo ujutro.

Sa prihranom treba početi tek kada biljke niknu u vreme intenzivnog rastai to hranivom koje sadrži povećan procenat kalijuma. Kada biljka precveta i kada se lišće osuši, tj. kada počnu prvi mrazevi, lukovice treba izvaditi iz zemlje, očistiti ih i čuvati na suvom, prohladnom mestu do naredne sadnje.

Frezija je pogodna kao rezano cveće, jer se njeni cvetovi dugo održavaju u vodi i postepeno se rascvetavaju.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR