Glas Javnosti

ФАМОЗНОГ ПОЉУПЦА КОЈИМ ПРИНЦ БУДИ СНЕЖАНУ, У ОРИГИНАЛНОЈ ВЕРЗИЈИ ПРИЧЕ НИЈЕ БИЛО; А И МНОГИ ДРУГИ ДЕТАЉИ СУ ИЗМЕЊЕНИ

Zanimljivosti
Autor: Глас јавности/ Дневно.рс/ А.Б. / од 12.06.2018.

Бајка "Снежана и седам патуљака" улепшала је животе генерација деце широм света. То је прича о слаткој, невиној, прелепој девојци прогањаној од стране сујетне, окрутне и љубоморне маћехе која, уз помоћ седам дивних патуљака, успева да победи и на крају пронађе љубав свог живота. Дизни је бајку претворио у легендарни цртани 1937. који се и данас налази на листама најбољих филмова свих времена.

Позната Дизнијева “Снежана” заправо је цензирисана и ублажена верзија оригиналне бајке браће Грим која је у основи много језивија.

Јакоб и Вилхелм Грим нису измислили бајку. Слично као и са осталим њиховим делима, они су сакупљали приче, легенде и веровања које је немачки народ преносио с колена на колено генерацијама. Први пут су је објавили 1812. године у првом издању њихове збирке “Бајке Браће Грим”.

Добила је назив “Снежна вештица” и била је бројно означена као Прича 53. Браћа су завршила коначну верзију приче 1854. већ тада мењајући неке детаље оригиналне приче.

На пример, у народној верзији зла краљица Снежани није маћеха већ – мајка. Гримови су променили овај детаљ касније из моралних разлога јер се на материнство гледало као на светињу. Слично, оригинална Снежана имала је само седам година, а браћа су је “остарила” и претворила у тинејџерку од 14 (свакако у оно време погодну за удају).

Остале спорне “детаље” ублажио је Волт Дизни…

У верзији браће Грим, зла краљица маћеха тражи од ловца да одведе Снежану у шуму и убије је. У причи (а ово смо видели и у Дизнијевом цртаћу) од њега тражи да јој донесе Снежанину јетру и срце.

Након што јој ловац доноси срце и јетру убијене животиње, краљица тражи од кувара да их скува и затим поједе мислећи да једе Снежанине органе!

Прича се наставља исто као и у Дизнијевој верзији, с тим што, када једном открије да је жива, краљица маскирана у вештицу Снежану успева да превари чак три пута!

Прво, натера је да проба корсет толико узак да се девојка онесвести (патуљци је спасу тако што пресеку траке корсета). Други пут, прода Снежани отрован чешаљ. Једном када га принцеза стави у косу, падне у кому (патуљци је спасу тако што га изваде). Отровна јабука позната из Дизнијевог цртаћа заправо је трећи покушај краљице да убије Снежану.

Када је затекну како лежи на поду, патуљци претпоставе да је Снежана мртва и за њу израде стаклени како би могли да је заувек гледају. Туда наиђе принц и остане очаран лепотом мртве девојке (иако је никада пре тога није видео). Принц тражи од патуљака да му дозволе да однесе лепотицу кући (није баш најјасније зашто) и патуљци, нерадо, пристају, пише портал Винтаге нењс.

Након што натоваре ковчег да га принц однесе, један од патуљака се саплете, ковчег падне, а услед труцкања Снежани испадне из уста парче отровне јабуке и она се пробуди. Дакле, магичног пољупца који је касније постао најважнији део бајке, у оригиналној верзији уопште није било!

Прича након овога има срећан крај… тј. осим још једног мрачног обрта. Наиме, Снежана и принц се венчају, а венчању присуствује и Зла краљица која је приморана да обује усијане гвоздене ципеле и игра без престанка док јој не изгоре стопала и умре у најгорим мукама.

 

Глас јавности/ Дневно.рс/ А.Б. / од 12.06.2018.



SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS



KOMENTAR