Glas Javnosti

EVO ZAŠTO TOLIKO EGIPATSKIH STATUA IMA POLOMLJEN NOS: Rešena misterija! (FOTO)

Zanimljivosti
Autor: Glas Javnosti

Pitanje koje se najčešće postavlja u muzejima egipatske umetnosti je zašto sve statue koje se tu nalaze imaju polomljene noseve.

Egiptolozi navode da postoji niz kompleksnih razloga zašto su egipatske statue ostajale bez noseva, te da su oni namerno uništavani i nije ih samo nagrizalo vreme.

Edvard Blejberg iz Muzeja egipatske umetnosti u njujorškom Bruklinu, napravio je istraživanje na tu temu, čiji je rezultat izložba „Ikonoborstvo u starom Egiptu“, gde su oštećene statue i njihovi delovi između 25 veka pre nove ere i prvog veka nove ere upareni sa neoštećenim statuama.

-Način na koji su statue oštećene jasno govori da je to urađeno sa namerom- rekao je Blejberg američkim medijima.

Egipatska vizuelna kultura je u najvećem delu ostala nepromenjena tokom vremena. Ipak, invazije spoljnih sila, borbe za prevlasti vladara i druga razdovlja previranja ostavili su svoje ožiljke.

Stručnjaci na osnovu načina na koji su statue oštećene mogu da naprave razliku da li se radi o namernom vandalizmu ili je nos na statui polomljen zbog velike starosti.

- Doslednost obrazaca gde se na skulpturi nalaze šteta nagoveštava da je ona svrhovita - rekao je Blajberg, navodeći bezbroj političkih, verskih, ličnih i krivičnih motica za dela vandalizma. Utvrđivanje razlike izmešu slučajne štet i namernog vandalizma svodilo se na prepoznavanje takvih obrazaca. Nos na trodimenzionalnoj statui lako se razbija, ali prizmaje, zaplet je u tome što su nosevi razbijeni čak i na ravnim reljefima.

Zbog toga su akti vandalizma imali cilj da unište tu moć, a Blejberg navodi da su statue bile „mesto spajanja natprirodnog i stvarnog sveta“.

Namerni čin ikonoborstva, uništavanja lika u starom Egiptu tako su sprovođeni i po naredbi naslednika nekih faraona.

- Oštećeni deo tela više ne može da obavlja svoju funkciju, te tako duh preminulog, koji se uselio u statuu, više ne može da diše kada se statui polomi nos, čime su vandali pokušavali da ubiju taj duh- kaže Blejberg.


 
Kada bi na statui božanstva bile polomljene uši, ono ne bi moglo da čuje molitve koje su mu upućivane. Takođe, ukoliko je na statui preminulog polomljena ruka kojom daje prilog kako bi umilostivio božanstvo, i taj čin bi bio poništen.

Praksa uništavanja slika i skulptura ljudskog oblika datira još s početka egipatske istorije. Namerno oštećene mumije iz praistorijskog perioda, na primer, govore o "veoma osnovnom kulturnom uverenju da oštećenje slike nanosi štetu osobi koju predstavlja".

(Glas javnosti)

 


 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR 
 

HOROSKOP