Glas Javnosti

Evo kako da očistite zaprljan filter veš mašine u četiri koraka (VIDEO)

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Sigurno ste primetili da vaša mašina lošije pere veš, teško izbacuje vodu ili jednostavno radi drugačije nego inače. Pa, možda je samo potrebno da joj očistite filter.

On je jedan od najbitnijih delova mašine za pranje veša i sve nečistoće u svom putu ka kanalizacionoj mreži prolaze kroz njega. Filter, takođe, sprečava da sitni predmeti ili delovi odeće dođu do pumpe i oštete je.

Kako očistiti filter veš mašine u nekoliko jednostavnih koraka i koliko često to treba raditi?

Čišćenje filtera veš mašine može da spreči pojavu dva problema. Naime, ukoliko su se na filteru nakupile razne nečistoće, pogotovo u većoj meri, može da dođe do toga da pumpa prestane da izbacuje vodu iz veš mašine. Iz ovoga zatim proizilazi drugi problem, vezan za centrifugu. Ukoliko pumpa ne izbaci svu vodu iz mašine za pranje veša, centrifuga neće početi da radi.

Koliko često treba čistiti filter zavisi od učestalosti korišćenja veš mašine, ali neko opšte pravilo je filter očistite ili barem prekontrolišete na svaka dva do tri meseca.

Evo kako treba pravilno očistiti filter veš mašine u 4 koraka:

Pre svega prvo što morate da uradite je da je isklučite iz struje i prostrete peškir na pod kako bi sakupili vodu koja može izaći iz filtera.

1. Pronađite i otvorite poklopac filtera na veš mašini


Filter mašine za pranje veša se najčešće nalazi u donjem desnom uglu, na prednjoj strani mašine i zatvoren je malim poklopcem koji je najčešće kvadratnog ili kružnog oblika.

Ukoliko vaša mašina za pranje veša ima jezičak koji možete da pritisnete ili uhvatite, uradite to kako biste otvorili poklopac filtera. Ako vaša mašina nema odgovarajući deo koji možete da pritisnete ili da uhvatite, poklopac filtera možete da otvorite uz pomoć ravnog šrafcigera ili nekog drugog sličnog alata ili predmeta.

Zatim postavite odabrani alat ili predmet između same veš mašine i poklopca filtera i povucite u pravcu u kom se otvara poklopac (odozgo nadole ili ustranu, u zavisnosti od modela vašeg uređaja).

Kod određenih modela veš mašina postoji crevo za ispuštanje vode ili levak za ispuštanje vode, pa ukoliko je to slučaj i sa vašom mašinom, prvo izvucite levak ili crevo i skinite čep.

Ukoliko ste imali nedoumice oko toga kako otvoriti filter na veš mašini, sada možete da sledite navedena uputstva i sami veoma lako otvorite poklopac filtera.

2. Izvadite filter veš mašine


Pošto ste otvorili poklopac filtera, uhvatite filter, koji može da bude postavljen malo dublje u kućištu i okrenite ga za 45 stepeni - u smeru suprotnom od smera kretanja kazaljke na satu.

Obratite posebnu pažnju prilikom odvrtanja filtera, kako se ne bi oštetili navoji i pažljivo izvucite filter. Prilikom vađenja filtera iscureće voda i ostale nečistoće, a moći ćete da vidite i šta se sve u međuvremenu nakupilo u filteru.

 

Ne morate da brinete ukoliko zateknete razne sitne predmete, mnoštvo dlaka i tkanine sa odeće, jer funkcija filtera upravo i jeste u tome da spreči da sve navedeno dospe do pumpe i ošteti je.

3. Očistite filter veš mašine


Filter mašine za pranje veša operite pod mlazom vode, a da biste bili sigurni da ništa neće ostati na filteru ostatke nečistoća uklonite starom četkicom za zube.

Važno je da očistite i kućište filtera, a kako je ono pogodno mesto za stvaranje kamenca prilikom čišćenja možete da upotrebite malo sode bikarbone.

Ovim jednostavnim postupkom ste završili čišćenje filtera veš mašine.

4. Vratite filter na mesto


Pošto je čišćenje filtera veš mašine i njegovog kućišta završeno, potrebno je da vratite filter na mesto.

Sada radite po obrnutom redosledu, pošto ubacite filter u kućište zavrnite ga okretanjem udesno, tj. u smeru okretanja kazaljke na satu.

Ovde bi takođe trebalo obratiti pažnju na to kako zavrćete filter, jer se ne preporučuje jako stezanje kako ne bi došlo do oštećenja navoja. Ukoliko se prejakim stezanjem ošteti guma u kućištu filtera, može da dođe do curenja vode i do toga da je potrebna ozbiljnija popravka.

Glas javnosti/ Mondo

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR