Glas Javnosti

ODMOR ZA POŽELETI! Dvojica muškaraca 29 dana plutali morem, živeli od pomorandži, kokosa i kišnice

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Dvojica muškaraca sa Solomonskih ostrva koja su provela 29 dana izgubljeni na moru nakon što je njihov GPS prestao da radi spaseni su na obalama Papue Nove Gvineje, što je 400 kilometara dalje od mesta na kojem je započelo njihovo putovanje.

Live Nandžikana i Džunior Koloni otisnuli su se na pučinu sa ostrva Mono, zapadne provincije Solomonskih ostrva 3. septembra u malom čamcu koji je imao motor od 60 konjskih snaga. Oni su, kako prenosi Gardijan, planirali da putuju 200 kilometara južno do grada Noro na Novim Džordžijanskim ostrvima.

-Već smo pre putovali i trebalo je da bude ok, rekao je Nandžikana.

Međutim, čak i za iskusne pomorce, poput Nandžikane, more na ovome području zna da bude dosta nepredvidljivo.

Samo nekoliko sati nakon što su krenuli, počela je jaka kiša i vetar zbog čega su imali problema sa praćenjem vizuelnih smernica, kao što su obližnja ostrva.

-Došlo je loše vreme, a bilo je stvarno loše, postalo je zastrašujuće kada je GPS prestao da radi, rekao je on.

-Nismo mogli da vidimo kuda idemo, pa smo samo odlučili da zaustavimo motor i sačekamo, radi uštede goriva, dodao je. Oni su jeli narandže koje su poneli za put, kokosa koje su našli d aplutaju po moru, kao i kišnice koju su skupljali u komadu platna. Tako su proveli 29 dana na moru, sve dok nisu uočili ribara na obali Papue Nove Gvineje.

-Nismo znali gde se nalazimo, ali nismo očekivali da ćemo završiti u drugoj državi, rekao je Nanžikana. Muškarci su bili toliko slabi da su ih, kada su 2. oktobra stigli u grad Pomio, morali odvesti sa broda u obližnju kuću. Nandžikana je rekao da su izvukli nešto i pozitivno iz ovog iskustva, kao što je odmor od haosa sa pandemijom.

(Glas javnosti/Kurir)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOSKOMENTAR