Glas Javnosti

Dužina prosečnog PENISA u poslednjih 30 godina PORASLA za 25 odsto, a evo zašto to NIJE DOBRO

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti/prva.rs

Naučnici su do podataka o povećanju penisa došli tako što su analizirali podatke koji su prikupljeni u 75 studija koje su sprovedene od 1942. do 2021.

Meta-analiza koju je sproveo Univerzitet Stanford pokazala je da je dužina prosečnog ukrućenog penisa u periodu od 1992. do 2021. skočila za 25 posto, s 12,19 cm na 15,24 cm, prenosi Daily Mail.

Iako mnogi muškarci žude za dužim polnim organom, naučnici sa Stanforda strahuju da su im penisi porasli zbog izlaganja hemikalijama, neaktivnog načina života i konzumacije nezdrave hrane.

Istovremeno, spomenuti su faktori doprineli i padu plodnosti od 1992. do 2021. godine.

U sklopu tih studija izmeren je 55.761 penis.

Naučnici su očekivali da će dužina penisa pasti u periodu od 1992. do 2021. godine.

"Bilo kakva promena u razvoju zabrinjavajuća je jer je naš reproduktivni sastav jedan od najvažnijih delova ljudske biologije. Ako se promene događaju ovako brzo, to znači da se nešto snažno događa u našim telima. Moramo pokušati da potvrdimo ove rezultate. Ako se potvrde, moramo utvrditi šta uzrokuje te promene", rekao je dr Majkl Ajzenberg, profesor urologije na Medicinskom fakultetu Univerziteta Stanford.

Studija je pokazala da je prosečni opušteni penis u periodu od 1942. do 2021. bio dugačak 8,63 cm. Prosečni je nategnuti penis u istom periodu bio dugačak 12,95 cm, a prosečni ukrućeni penis 13,71 cm.

Dok se ova meta-analiza bavila dužinom penisa, u njoj nije bilo reči o tome zašto su se penisi povećali, kao i kako veličina penisa utiče na plodnost.

Dužina penisa povezana je s reproduktivnim hormonima čovekovog endokrinog sistema.

Dr Ajzenberg strahuje da bi povećanje penisa moglo biti povezano s izlaganjem štetnim hemikalijama koje se nalaze u pesticidima i higijenskim proizvodima.

Naučnici veruju da bi isti faktori koji su doveli do porasta penisa mogli dovesti i do neplodnosti i erektilne disfunkcije.

Daily Mail piše da stručnjaci smatraju da bi pad plodnosti koji je već doveo do pada broja dece koja se rađaju u Sjedinjenim Američkim Državama i drugim razvijenim zemlja mogao dovesti do ekonomskih problema.

Dr Ajzenberg rekao je da se mora sprovesti analiza pada plodnosti.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR