Glas Javnosti

ДОКЛЕ СЕЖЕ ЉУДСКА РАДОЗНАЛОСТ; НАУЧНИЦИ УКРСТИЛИ ЧОВЕКА И ШИМПАНЗУ ПА БИЋЕ КОЈЕ СЕ РОДИЛО ЕУТАНАЗИРАЛИ ( ВИДЕО)

Zanimljivosti
Autor: Глас јавности/ еспресо.рс/ од 31.01.2018.

Прича сеже у трећу деценију прошлог века када су научници са Флориде наводно успели да укрсте човека и шимпанзу.

Биће које се наводно родило укрштањем човека и шимпанзе названо је “хуманзее” од енглеских речи за “човек” и “шимпанза” (“хуман” + “цхимпанзее”).

– Оплодили су шимпанзу људском спермом од анонимног донатора и тврдили да је трудноћа резултирала порођајем. Ипак, већ за неколико дана или недеља почела су их мучити морална и етичка питања па су биће еутаназирали – рекао је пихолог Гордон Галуп за “Сан”.

Галуп је угледни научник заслужан за тест “самопрепознавања” пред огледалом којим је доказао да примати препознају властити одраз. Његов израз “хуманзее” постао је популаран 70-их кад је медије пунила прича о шимпанзи Оливеру за коју су многи сматрали да је делом човек.

Оливер је имао ћелаву и правилнију главу од осталих шимпанзи и ходао је усправно на две ноге због чега су многи били уверени да је хибрид. ДНК тест 1996. коначно је утврдио да је Оливер само мајмун.Илија Иванович Иванов је био руски научник који је такође покушавао да укрсти човека и мајмуна и тако створи “супер хибрида ратника”. Због својих експеримената прво је остао без посла, затим су га ухапсилии, а онда је 1930. прогнан у егзил у Казахстан на пет година, али је умро након три и никад није дочекао да се врати кући у Русију.

 

Глас јавности/ еспресо.рс/ од 31.01.2018.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR