Glas Javnosti

DEŠAVANJA U SVETU I APOKALIPTIČNI SAT: Kazaljke sata apokalipse 90 sekundi od sudnjeg dana

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Sat apokalipse ili sudnjeg dana i ove je, kao i prošle godine na 90 sekundi od ponoći koja simbolično označava kraj čovečanstva, objavila je danas neprofitna organizacija Bilten atomskih naučnika, koja svake godine prilagođava kazaljke u skladu sa dešavanjima u svetu.

Organizacija je saopštila da se svet nalazi u trenucima istorijske opasnosti i da ga zlokobni trendovi i dalje usmeravaju ka globalnoj katastrofi.

„Rat u Ukrajini i sve veće oslanjanje na nuklearnu tehnologiju povećavaju rizik nuklearne eskalacije. Kina, Rusija i SAD troše ogromne sume na povećanje i modernizaciju svojih nuklearnih arsenala, doprinoseći tako sveprisutnoj opasnosti od nuklearnog rata koji bi izbio greškom ili pogrešnom procenom“, navela je NVO BAS.


Sat apokalipse je nastao ubrzo posle početka Hladnog rata i redovno ga od 1947. godine ažuriraju naučnici BSA sa Univerziteta u Čikagu. Naučnici koriste analogiju brojanja vremena do ponoći kako bi upozorili na opasnost od nuklearnih, ekoloških i tehnoloških pretnji.

U saopštenju se ukazuje da je 2023. godine donela temperaturni rekord za planetu zemlju, sa teškim poplavama, šumskim požarima i klimatski uslovljenim elementarnim nepogodama koje su pogodile milione ljudi.

„Posledice ekstremnih klimatskih uslova širom sveta i kontinuirani porast emisije gasova se efektom staklene bašte razlog su za veliku zabrinutost“, saopštili su naučnici.

Dodaje se ipak da je i „tranzicija ka zelenoj energiji dobila na zamahu, u oblasti primene, investicija i politika za smenjenje emisije CO2“.

Položaj kazaljki na satu određuju i biološki rizici, a u saopštenju se ukazuje da se „ubrzano nastavlja revolucija u organskim naukama i srodnim tehnologijama, što omogućava sve većem broju pojedinaca, bilo da deluju u grupi ili individualno, da postanu pretnja, slučajno ili namerno“.

„Proteklih šest meseci neuporedivo je vidljiviji postao potencijal instrumenata veštačke inteligencije da omoguće pojedincima da zloupotrebe biologiju“, piše u saopštenju.

Kao primer se navodi da nedavna istraživanja pokazuju da je „objavljivanje detaljnih informacija o velikim jezičkim modelima omogućilo hakerima da lako zaobiđu zaštitu i dođu do ‘gotovo svih ključnih informacija’ za repilikaciju virusa pandemijskog gripa iz 1918“.


Naučnici dramatični napredak u oblasti veštačke inteligencije navode kao primer potencijalno rizične tehnologije.

„Sve veći haos, nered i disfunkcionalnost u našem informativnom ekosistemu ugrožavaju demokratiju i našu sposobnost da se uhvatimo ukoštac sa ozbiljnim izazovima, i potpuno je jasno da AI ima potencijal da veoma ubrza te procese zagađivanja i deformacije informacija“, naveo je Bilten atomskih naučnika.

Ovogodišnjih i prošlogodišnjih 90 sekundi su najbliže što su kazaljke prišle ponoći – apokalipsi. Od 1947, kazaljke su najbliže bila na dva minuta, a čak i tokom osamdesetih godina, kad su SAD i Sovjetski Savez raspoređivali nuklearno oružje u Evropi, do simbolične ponoći je bilo između tri i četiri minuta

Među saradnicima grupe je veliki broj nobelovaca, a nekada su saradnici između ostalih bili i Albert Ajnštajn, Robert Openhajmer, Leo Silard i drugi.


Glas javnosti/ N01S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR