Glas Javnosti

DANAS JE OVO MUŠKO IME JEDNO OD NAJPOPULARNIJIH: Ime Filip kroz istoriju

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Ime Filip nosio je jedan od dvanaestorice Hristovih apostola

Imena grčkog porekla veoma su popularna na našim prostorima. Jedno od njih je i ime Filip, koji potiče od grčke reči “philippos”, što u bukvalnom prevodu znači "ljubitelj konja" ili "prijatelj konja".

Privilegiju da nose ovo ime u starom veku imala su samo deca iz veoma bogatih i uglednih porodica. Takođe, ovo ime nosio je i jedan od dvanaestorice Hristovih apostola, te je tako postalo popularno u svim jezicima hrišćanskih naroda, pišeportal Ona.rs.
U prenesenom značenju, Filip je “odani prijatelj”, “karakterna osoba”, “velikodušan i pravedan”, “skroman i plemenit”.

Ime Filip nosili su vladari, ratnici i heroji, ali i dečaci koje su roditelji dugo iščekivali.U velikom broju zemalja Filip se proslavlja kao imendan: u Švedskoj 2. maja, u Češkoj 26. maja, u Slovačkoj 23. avgusta, u Bugarskoj 14. novembra, a u Poljskoj je rezervisano čak devet datuma kada su Filipi u centru pažnje - 11. april, 1. maj, 11. maj, 26. maj, 10. jul, 23. avgust, 13. septembar, 22. oktobar i 24. oktobar.

Od imena Filip nastala su druga, slična muška imena - Fil, Felipe i Filipos, ali i ženska Filipa, Filipina, Felisa, Felipa, Filipinka, Filija…

Istorija pamti vojskovođu Filipa Makedonskog, guslara i pripovedača Filipa Višnjića, francuskog kralja Filipa I…


Ime Filip popularno je kako u Srbiji, tako i u Hrvatskoj, Severnoj Makedoniji, Sloveniji, Rumuniji, Mađarskoj, Nemačkoj, Kanadi, Švedskoj, Norveškoj…

Ukoliko poznajete nekog Filipa, pošaljite mu ovu priču o poreklu i značenju njegovog imena.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR 


AKTUELNE VESTI S MREŽAHOROSKOP