Glas Javnosti

ДАНАС ЈЕ МИХОЉДАН: ЕВО ШТА ВАМ ЈЕ ЧИНИТИ НА ДАНАШЊИ ДАН; ПРАЗНИК КОЈИ ОЗНАЧАВА ПОЧЕТАК ЈЕСЕНИ

Zanimljivosti
Autor: Глас јавности/ Дневно.рс/ од 12.10.2018.

Иако је јесен календарски већ одавно почела, за Српску православну цркву и вернике права смена годишњих доба наступа тек данас, после празника Светог Кирјака или, како га народ још зове, Светог Михоља.

Православни верници данас обележавају сећање на Светог Кирјака, празник у народу познатији и као Михољдан. То је време сећања на Светог Кирјака, хришћанског светитеља и мученика из 4. века који је још за живота је сматран стубом хришћанства и узором монашких врлина.

Према предању, важио је за великог исцелитеља и утешитеља невољених који се читавог живота борио против јереси. За себе је говорио да га, од како је монах, сунце никад није видело да једе нити да се љути на некога. По његовом правилнику, монаси су јели само једанпут дневно, и то по заласку сунца.

Свети Кирјак је заштитник и слава многих српских домова. У Боки Которској, Михољдан зову још и господски празник, јер су га славиле чувене поморске породице тог краја, а морнари на овај дан никада нису испловљавали на море како не би увредили свеца.

Легенда каже да је упркос испосничком животу био снажан и крупан и да је доживео дубоку старост, преминувши када му је било 109 година.

Мишји дан
Овај дан се назива и мишји дан. Верује се да ће мишеви и друге пољске животињице угинути на данашњи дан ако дотле у своја склоништа нису допремили храну за преко зиме.

Наш народ верује да су рођени на овај дан посебно надарени и да ће имати много среће у животу.

Верује се да тек после Михољдана наступа права јесен! Период лепог времена око овог празника због тога се зове Михољско лето. Постоји и уврежено веровање да ће уколико време на почетку октобра буде лепо зима ће бити хладна.

За разлику од многих других црквених празника, народ каже да на данашњи дан треба радити! Обичај вероватно потиче из времена када су се почетком октобра обављали последњи пољопривредни радови пред почетак зиме.

 

Глас јавности/ Дневно.рс/ од 12.10.2018.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR