Glas Javnosti

DAN KADA JE UMRO PETAR PAN: Zašto smo sahranili glavne Diznijeve junake?

Zanimljivosti
Autor: Glas Javnosti

Dizni je sa svoje platforme uklonio sledeće crtane filmove: Petar Pan, Knjiga o džungli, Maza i Lunja, Dambo, Mačke iz visokog društva – obrazloženje je da su ovi crtani filmovi rasistički i podstiču nasilje!

 

Čuvena producentska kuća Dizni odlučila je da sa svojih platformi povuče sve crtane filmove i to zbog političke nekorektnosti.

U obrazloženju se navodi da je Petar Pan crtani koji širi nasilje, ismeva domorodačku kulturu, jer Indijance prikazuje kao ljude koji "pričaju nerazumljivim jezikom" i naziva ih "crvenokošci".

Dambo je ukinut zbog vrana koje mu pomažu da leti, a one imaju "prenaglašene crnačke glasove".

U Mazi i Lunji sijamske mačke podgrevaju azijske stereotipe, a kralj Luj iz Knjige o džungli je "rasistička karikatura Afroamerikanca."

- Ovaj program uključuje negativne prikaze i loš odnos prema ljudima ili kulturama. Ti stereotipi su bili pogrešni onda, a pogrešni su i sada -  navodilo se ranije u saopštenju.

U poruci od oktobra se dodaje da umesto da sadržaj ukloni, Dizni želi da prizna njegov štetan uticaj, uči iz njega i podstakne razgovor radi stvaranja inkluzivnije zajedničke budućnosti - naveli su mediji.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR