Glas Javnosti

DAN KADA JE ČOVEK IZGUBIO OD KOMPJUTERA! Kasparov o ROBOTU KOJI GA JE POBEDIO: ‘Pomirio sam se sa tim’ (VIDEO)

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Dok svetom vlada euforija za serijom “Damin gambit” i pomama za misaonom igrom na 64 crno-bela polja vredi se setiti i da je pre tačno 25 godina računar IBM-a nazvan "Deep Blue" ušao u istoriju šaha pobedom nad svetskim prvakom Garijem Kasparovim.

Kompjuter “Deep Blue AI” te 1996. na današnji dan uspeo je da dobije šahovsku partiju protiv velemajstora Kasparova i inspirisao mnoge teorije zavere, budući da je pobeda iznenadila ne samo obične ljubitelje šaha, već i najveće eksperte.

Svetski šampion u šahu gubi prvu partiju od šest utakmica protiv IBM-ovog računara sposobnog da proceni 200 miliona poteza u sekundi.

Čovek je na kraju, ipak pobedio nad mašinom, pošto je Kasparov pobedio " Deep Blue " u krajnjem ishodu sa tri pobede i dva izjednačenja i odneo kući 400.000 dolara nagrade. Procenjuje se da je 6 miliona ljudi širom sveta pratilo akciju na Internetu.

Kasparov je najpre pobedio, prototip za " Deep Blue " nazvan “Dip Thought” koji su razvili IBM-ovi istraživači 1989. godine, ali su on i drugi velemajstori šaha povremeno izgubili od računara u igrama koje su trajale sat vremena ili manje.

Takmičenje u februaru 1996. bilo je značajno po tome što je predstavljalo prvi put da su ga čovek i računar izbacili u propisanom meču od šest utakmica, u kojem je svaki igrač imao dva sata da napravi 40 poteza, dva sata da završi sledećih 20 pokreti, a zatim još 60 minuta da završite igru.

Kasparov je nedavno govorio o tome kako je prihvatio poraz u intervjuu za Weird.

-Pomirio sam se sa tim, rekao je Kasparov i dodao.

-Meč na kraju nije bio poraz već blagoslov, a zbog toga što sam postao deo nečega veoma važnog. Pre više od dve denije mislio sam drugačije, ali sam u međuvremenu shvatio da svi ponekad gubimo, i da je važno kako se nosimo sa tim negativnim iskustvima“.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by @garry_kasparov

Kasparov je tako postao prvi čovek kojeg je kompjuter porazio na polju na kojem je najuspešniji, a AI je od tada još napredovao, pa danas i pametni telefoni poseduju snagu koju je pre 23 godine imao “Deep Blue”. Moderne mašine istražuju i uče igru i samostalno, pa je, na primer, “Alpha Zero” – program koji je  “Deep Mind” predstavio 2017. godine – samostalno naučio da šah igra kao velemajstor, i u procesu otkrio i nove pristupe igri koji su zadivili i šahovske eksperte.

Gari Kimovič Kasparov, koji je rođen 1963. u Bakuu, Azerbejdžan, postao je juniorski prvak Sovjetskog Saveza u šahu sa 13 godina, a 1985. godine, sa 22 godine, najmlađi svetski šampion ikada kada je pobedio legendarnog sovjetskog igrača Anatolija Karpova. Mnogi su ga smatrali najvećim šahistom u istoriji igre, Kasparov je bio poznat po svom prevarantskom stilu igre i sposobnosti da prebaci taktiku sredinom igre.

Godinu dana kasnije 1997. Godine, odigrao se revanš između Kasparova i pojačanog  “Deep Blue-a”. Kasparov je pobedio u prvoj utakmici, računar u drugoj, a naredne tri igre su remizirali. 11. maja 1997, ”Deep Blue” je izašao na prvo mesto sa iznenađujućom šestom pobedom u igri i nagradom od 700,000 dolara.

Godine 2003. Kasparov se borio sa drugim računarskim programom, „Deep Junior“. Meč je završen izjednačeno. Kasparov se povukao iz profesionalnog šaha 2005. godine.

(Glas javnosti)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR 
 

HOROSKOP