Glas Javnosti

ДА ПОСАО ПОГРЕБНИКА НИЈЕ НИ МАЛО ЛАК, СВИ ЗНАМО: НАКОН ДЕТАЉА ИЗ МРТВАЧНИЦЕ СХВАТИЋЕТЕ КОЛИКО ЈЕ ЗАПРАВО ОВО МУЧАН РАД

Zanimljivosti
Autor: Глас јавности/ Телеграф.рс/ од 12.10.2018.

Пуно је планирања, припреме и детаља о којима погребници морају да мисле пре сахране, а о којима већина људи ништа не зна.

Иако је смрт део живота, тешко је размишљати о свим детаљима сахране и планирати је, када вам умре неко близак. Срећа у несрећи је да постоје погребници, који ће вам помоћи да прођете кроз један од најтежих периода у вашим животима. Они су открили трикове којима се служе приликом припреме сахране.

Међутим, посао погребника није ни мало лак и на њима је велика одговорност. Они морају да се потруде да пруже најбољу могућу услугу и баве се изузетно озбиљним послом.

Пуно је планирања, припреме и детаља о којима погребници морају да мисле пре сахране, а о којима већина људи ништа не зна.

НА САХРАНАМА СЕ КОРИСТИ ПОСЕБНО ОСВЕТЉЕЊЕ

Балсамовање може да помогне да се постигне мало руменила на кожи додавањем црвене боје формалдехиду, али се углавно сивим нијансама тешко супротставити.

- У школама за погребнике подучава се теорија боја и сценска расвета: како да користите обојене гелове преко светла на плафону - рекла је директорка погребног предузећа Ејми Канингем.

Због тога чланови породице своје преминуле виде мало "живахније".

ПОСТИЗАЊЕ САВРШЕНОГ ЈЕ ТЕШКО

Сахране са отвореним сандуцима није лако припремити. Погребници морају да обављају процес "постављања фунцкија", што је врло сложено.

На пример, морају да попуне грло и нос памуком пре него што затворе уста. Такође постоје и специјализоване шоље које се стављају под капке како би спречиле отварање.

ТАЈНО ОРУЖЈЕ КОЈЕ КОРИСТЕ НАЛАЗИ СЕ У СВАКОЈ КУЋИ

Како би очи и уста држали затвореним, погребници углавном користе супер лепак. Лепак користе као и што болнице раде у данашње време, да затворе све ране.

Канингем има још један трик који користи како би била сигурна да руке остану преклопљене.

- Када бисте спречили да руке падају са бочне стране и будете сигурни да остану преклопљене на стомаку, можете нежно везати палчеве гумицом за косу - објаснила је она.

ЗАТВОРЕНИ КОВЧЕЗИ МОГУ ДА ИЗАЗОВУ ЕКСПЛОЗИЈУ

Погребници тврде да вакумско затварање ковчега може да буде опасно.

Наслаге гаса метана могу да доведу до "синдрома експлодирања ковчега", што може да доведе до тога да експлодира поклопац на сандуку.

НЕКЕ СТВАРИ ТРЕБА УКЛОНИТИ ИЗ ТЕЛА ПРЕ КРЕМАЦИЈЕ

Уколико породица одлучи да покојника кремира, из тела мора да се уклони пејсмејкер.

Ако пејсмејкер остане унутар тела, може да експлодира приликом кремације и да проузрокује штету опреме која може да кошта више 10.000 евра.

Поред овога из тела треба уклонити и металне предмете на коленима или куковима, јер и они могу да доведу до сличних оштећења.

НЕМА СПЕЦИЈАЛНИХ УПУТСТАВА ЗА УКЛАЊАНЕ "ПОГРЕБНОГ ОТПАДА"

Уз сва ограничења у болницама и здравственој заштити уопште, очекује се да се све телесне течности и хемикалије попут формалдехида уклоне на специјалан начин. Међутим, то овде не постоји, а од погребника се само тражи да се једноставно све опере кроз нормалан одвод који се филтрира кроз постројење за пречишћавање.

ПОСТОЈЕ ОГРАНИЧЕЊА ГДЕ СЕ ТЕЛО МОЖЕ САХРАНИТИ

Тело мора да буде сахрање 120цм од дрвета како би се заштитио његов коренски систем. То представља проблем за људе који су изразили жељу да буду сахрањени испод дрвета. Због тога погребници саветују дапородица, након што сахрани тело, посади ново дрво изнад, јер на тај начин корен ће правилно расти и неће бити оштећен.

ПРЕМИНУЛИ МОЖЕ ДА БУДЕ ОБУЧЕН У ОМИЉЕНУ ОДЕЋУ

Погребници могу да учине да свако одело одговара мртваку. Они могу да исеку и само ставе одећу преко мртвака и да изгледа као да му је таман.

 

Глас јавности/ Телеграф.рс/ од 12.10.2018.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR