Glas Javnosti
posta

DA LI ZNATE KAKO JE ZELENI VENAC DOBIO IME? Centar Beograda krstila Nemica (VIDEO)

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Zeleni venac žargonski "Zelenjak“ je naselje na teritoriji opštine Savski venac i manjim delom Stari grad. Nalazi se u samom centru grada Beograda.

Povezuju ga Prizrenska ulica sa Terazijama i Brankov most sa Novim Beogradom, prenosi Alo-Lepote Srbije.

Imenu je kumovala Nemica

Čitav kraj ime je dobio po kafani koja se nalazila na mestu današnjeg restorana Mekdonalds. Kafana  je imala neobičnu priču - prvi zakupac je bila jedna Nemica, gospođa Herman. Ona je sa mužem šeširdžijom i troje dece došla u Srbiju u potrazi za boljim životom. 

Sudbina je htela da napravi tragičan zaokret. Muž joj se usput razboleo i umro. Hrabra i jaka, gospođa Herman ga je sahranila i nastavila dalje. Kako je od muža naučila šeširdžijski zanat, pokušala je da se od toga izdržava u Beogradu. Nije joj išlo, pa je zakupila kafanu od poznatog političara i ustavobranitelja – Alekse Simića.

Ova Nemica je od kafane napravila traženo mesto koje su posećivali svi beogradski boemi, ali i mnoge značajne ličnosti tog vremena. Na spratu je držala sobe za noćenje. Umesto naziva, ona je istakla limenu tablu sa vencem od zeleno obojenog lišća. Sad je jasno odakle dolazi ime Zeleni venac.Zbog čega baš zeleni venac na tabli?

Postoji nekoliko verzija zbog čega je odabrala da stavi zeleni venac, ali jedna od najlogičnijih ima veze sa grobljem koje se nekada nalazilo blizu nje. Vojin Puljević piše: "Na mestu gde je nekada bilo groblje, na Zelenom vencu, ostala samo stara grobljanska kafana, koja je i dobila ime po vencima, kojima su kićeni grobovi".

Kada je 1920. pored otvorena jedna od najmodernijih pijaca tog vremena bilo je logično da je “krsti” obližnja kafana, a isto ime poneo je i čitav kraj. 

Kafana je preživela oba svetska rata, a srušena je tek šezdesetih godina prošlog veka da bi se tu podigla autobuska okretnica.

ŽIVOTNA DRAMA DRAGANE LOVČEVIĆ: BITKA SA ĆERKOM SUDIJOM DO POSLEDNJEG DAHA

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR